Farslapp6
Över hundra personer tog sig till Miekka i Korsholm för att bevittna när Ådalens får släppte ut lamm på bete. Något som har blivit en tradition för många barnfamiljer i nejden att bevittna.
Jordbruk Livet på landet

Många kom för att se när
Ådalens får släppte ut lammen

När Ådalens får ordnar betessläpp brukar många intresserade dyka upp. Så var fallet också i söndags när fårproducenten Christoffer Ingo släppte ut lammen på sommarbete.

– Nu kommer fåren, säger en mamma till sitt pojke.

Många barnfamiljer hade tagit sig till Miekka i Korsholm i söndags när Ådalens får ordnade det traditionella betessläppet. Över hundra personer stod förväntansfullt och såg på när fårproducenten Christoffer Ingo försökte locka ut de något förundrade lammen.

– Det kan ta en stund innan de vågar sig ut för de här lammen har aldrig varit utomhus förr, förklarar Ingo för publiken.

Efter ungefär tio minuter har lammen styrts mot sommarhagen och då lossnar det. De små djuren springer omkring hur som helst och bekantar sig med den nya miljön.

– Nu är lammen åtta veckor gamla och de kommer att vara ute hela sommaren på bete. Först månadsskiftet augusti-september tar vi in dem och då ska de ha vuxit cirka 300 gram per dag. Det här är det djurvänligaste och kostnadseffektivaste sättet att föda upp lammen på och därför har de flesta fårproducenter sina djur ute hela sommaren, berättar Ingo.

Farslapp7
Christoffer Ingo som driver Ådalens får var nöjd över att betessläppet igen lockade många intresserade. Det är viktigt att vi visar vår verksamhet för allmänheten. Det vinner alla på, säger han.

Viktigt öppna upp

Orsaken till att företaget Ådalens får ordnar betesläpp är för att öppna upp verksamheten och ge en bild av den åt allmänheten.

– Vi vill komma konsumenterna närmare och efter att ha ordnat den här tillställningen flera år i följd så vet vi att det uppskattas. Det kommer alltid många och vill se när vi släpper ut djuren på bete. I synnerhet barnen tycker om det, säger han.

Och fortsätter:

– Jag tycker också det är viktigt att vi som husdjursproducenter visar vad vi gör och överlag är det något som det finska jordbruket kan bli bättre på. Men traditionella besök passar inte alla, som till exempel smågrisproducenter, på grund av smittorisken. Men överlag vinner vi alla på att sprida kunskap om den inhemska livsmedelsproduktionen och visa att vi inte har något att dölja. Nuförtiden går det också utmärkt att öppna upp digitalt, säger Ingo.

Ådalens fårs tackor går också på bete under hela sommaren, antingen i Älvbyarna eller på annan ort. Företaget samarbetar med Vasa stad som hyr tackor för sommarbete i Gamla Vasa och Gerby.

– Gerby-fåren är nya för i år och är en del av ett projekt av miljöministeriet som staden driver. Utöver samarbetet med staden har vi för femte året i rad ett gäng tackor uthyrda som terapifår vid Gamla Vasa Sjukhus, berättar Ingo.

Farslapp2
Det här var första gången som lammen varit utomhus så det tog en stund innan de förstod att en hel hage med gräs väntade på dem.

Varg bidrar till fortsatt osäkerhet

Att ha får och lamm och andra djur på bete på sommaren är en risk så länge det finns rovdjur som varg. Regeringen bereder nu ett nytt lagförslag gällande jakt av varg, men det hinner inte godkännas före hösten.

– Så vi producenter får fortsättningsvis leva med en lagstiftning som inte skyddar djuren. Sommaren är kritisk för alla fårproducenter och jag hade gärna sett att den nya lagen hade hunnit träda i kraft redan i vår, säger han.

Det är jord- och skogsbruksminister Jari Leppä som bereder den nya lagen där bland annat stamvårdande jakt och bättre möjligheter att få fälla problemvargar ingår.

– En orsak till att det drar ut på tiden är att man vill bereda ett lagförslag som är vattentätt och inte kan fällas. Det är positivt att något är på gång så att vi kan få bukt med vargproblemen, säger Ingo.

Det finns etablerade vargstammar söder om Vasa. I Miekka torde det däremot inte just nu finnas varg.

– Vi ser inte vargen som ett akut problem nu och har hittills varit skonade från attacker, säger Ingo och knackar i bordet.

– Men inte känner jag mig helt trygg för det och vi vet alla vad som hände i Björkö förra hösten. Huvudsaken nu är att vi får en fungerande lagstiftning, men det är beklagligt att vi ska ha en till sommar med en lag som gör att vi inte kan skydda våra djur, fortsätter han.