Lpx 134610
De internationella matpriserna har kanske nått höjdpunkten. Enligt FAO har den stigande pristrenden brutits. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s matprisindex föll
för andra månaden i följd

Den stigande globala pristrenden för livsmedel förefaller att ha brutits, åtminstone tillfälligt. Matpriserna i FAO:s standardmatkorg vände för första gången på länge nedåt redan i juni. I juli fortsatte priserna att falla för den andra månaden i följd.

Matprisindexet föll med 1,2 procent. Trots den negativa trenden är FAO:s standardmatkorg fortfarande 31 procent dyrare än i juli 2020. I juli månad föll matpriserna i FAO-indexet över hela linjen med undantag för kött och socker.

Priserna på mejeriprodukter kulminerade i maj efter en långfristigt stigande trend. I juni och juli började kurvan vända nedåt. I juli föll priserna redan med i medeltal 2,8 procent. Trots detta ligger medelpriset fortfarande 14,5 procent högre än i juli 2020.

Enligt FAO föll priset på samtliga mejeriprodukter i FAO-indexet. Det kraftigaste prisfallet noteras för skummjölkspulver, före smör, helmjölkspulver och ostar. Utvecklingen beror på en minskande efterfrågan på spotleveranser.

De internationella mjölknoteringarna har dessutom belastats av sommarferierna på det norra halvklotet, som har dämpat aktiviteten på marknaderna. Förhoppningarna på en förstärkt exporttillgänglighet från Oceanien påverkar likaså priserna inom mejerisektorn.

Spannmålspriset faller från en hög nivå

Spannmålspriserna rutschade i juli nedåt med 3,0 procent, men prisfallet sker från en hög nivå. Allt som allt betingade spannmålen under sommaren ett nästan 30 procent högre pris i jämförelse med noteringarna för ett år sedan.

Enligt FAO föll de internationella majspriserna med 6 procent. Den främsta anledningen är högre avkastning än väntat i Argentina och optimistiska skördeprognoser i USA. Dessutom belastades majsnoteringarna av annullerade beställningar i Kina.

Omvänt stöds majspriset i viss mån av farhågor inför den brasilianska skörden. Grödorna utvecklas betydligt långsammare än normalt. Den stigande prisnivån har i hög grad uppmuntrat odlarna att avyttra sina skördar i hemlandet.

Exportpriserna på korn och sorghum föll i juli med 6,4 procent respektive 5,3 procent. Prisfallet beror huvudsakligen på en försvagad importefterfrågan. I gengäld steg vetenoteringarna med 1,6 procent till den högsta nivån sedan medlet av 2014.

Enligt FAO betraktas vetekulturernas utveckling med en viss pessimism i Nordamerika. Den fortsatta torkan hotar att krympa ned skördarna av durumvete i Kanada och vårvete i USA.

På motsvarande sätt har kraftiga regn förmörkat skördeutsikterna i delar av Europa. I Ryssland har avkastningen lidit något mindre än väntat på tidigt skördade skiften. Argentina och Australien kan räkna med relativt goda skördar.

Dyrare nötkött men billigare gris

FAO:s köttprisindex steg minimalt i juli. Köttpriserna har stigit med nästan 20 procent sedan fjolåret. Mest steg noteringarna på fågelkött på grund av tilltagande import i Sydostasien och försämrade produktionsutsikter i några producentländer.

Priset på nötkött har likaså stigit. Ett relativt lågt utbud i några viktiga producentländer pressar upp prisnivån i kombination med ett starkt importsug från Kina. Omvänt har grisköttet blivit billigare, då Kina har dragit ned sin import.

Sockret blev i juli 1,7 procent dyrare, enligt FAO. Allt som allt har sockerpriset stigit under fyra månader i följd till den högsta nivån sedan mars 2017. Torka och frost i Brasilien har spridit osäkerhet på marknaderna och drivit priset uppåt.

De stigande noteringarna på råolja kan medföra att en större del av det skördade rörsockret kommer att landa i Brasiliens etanolraffinaderier. Detta kan ytterligare dämpa utbudet på marknaden.

Prisindexet för växtoljor föll i juli månad med 1,4 procent till den lägsta nivån sedan fem månader. Enligt FAO kunde fallande priser på soja-, raps- och solrosolja inte kompensera det stigande priset på palmolja.