EU-kommissionen vill lätta på användningen av djurmjöl som foder för grisar, höns och andra tamfåglar. En ändring av ifrågavarande förordning godkändes i slutet av augusti.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Priserna på globala baslivsmedel har igen börjat stiga efter en kort paus på två månader. Matpriserna i FAO:s standardmatkorg steg i augusti med 3,1 procent. Mest steg priserna på spannmål, växtoljor och socker.
Naturresursinstitutet Luke förutspår att årets dåliga skörd, dyrare produktionsinsatser samt husdjursproduktionens låga producentpriser tär på lönsamheten för jordbruket och trädgårdsproduktionen i år.

I juli råkade växthusföretagaren Ulla Paavola ut för en stor olycka när vattentanken brast. På några sekunder rann över hundra kubikmeter vatten ut och ställde till med stor förödelse. Att ingen dog var ren tur – och nu vill hon varna andra.
Texterna för den kommande CAP-reformen är ännu inte färdiga. Det innebär bland annat att omröstningen om jordbruksreformen i EU-parlamentet försenas. Sannolikt sker omröstningen först i slutet av november, uppger kommissionen.

Jordbrukarna är redo att vidta klimatåtgärder. Men det får inte innebära ökade kostnader för en sektor som i flera år dragits med försämrad lönsamhet. Det var ÖSP:s budskap inför regeringens budgetförhandling.

Det internationella spannmålsrådet International Grains Council (IGC) har sänkt sin globala spannmålsprognos för det innevarande skördeåret 2021-22. Utsikterna för Kanada, USA och Ryssland har försämrats.

Med anledning av coronapandemin, restriktioner och osäkerheten kring att mötas ”coronasäkert” har SLC:s styrelse fattat beslutet att SLC:s 75-årsjubileumsfest hålls som en digital fest.

SLC och MTK vill ha en årlig tilläggsfinansiering på 334 miljoner euro till klimatarbetet. Dessutom vill man att pengarna ska frigöras från budgetramen och sättas in en fond som skulle grundas för ändamålet.

Närings-, trafik- och miljöcentralerna betalade i fjol sammanlagt cirka 4,7 miljoner euro i bidrag för att ersätta skador orsakade av fridlysta djur. Den andel som betalades för skador som vitkindade gäss orsakat på odlingar utgjorde 3,4 miljoner euro, uppger Miljöministeriet.

Söderlångvik gård på Kimitoön lockar besökare från när och fjärran. Karaktärsbyggnaden som återfått sin forna 1930-talsglans efter en omfattande renovering har sedan öppningen i början av juni lockat 200-300 besökare om dagen. Hittills har man haft närmare 10.000 besökare, vilket är betydligt fler än vanligt.

I strävan efter renare vattendrag och översvämningsfria åkrar fortsätter Finlands miljöcentrals projekt ”Valumavesi”. På ett tjugotal områden i Finland har tvåstegsdikning och översvämningsplatåer tagits i bruk.