Isaaa 10132020112643 Pm
Det argentinska bioteknikföretaget Bioceres ska exportera gentekniskt förändrat vetemjöl till Brasilien. FOTO: Bioceres
Jordbruk Globalt

Brasilien öppnar importen
för argentinskt GMO-vetemjöl

Brasiliens regering har beviljat det argentinska bioteknikföretaget Bioceres tillstånd att exportera vetemjöl till Brasilien som framställs av gentekniskt förändrat HB4-vete. Vetemjölet är godkänt för mänsklig konsumtion.

Enligt Bioceres är tillståndet en viktig milstolpe för forskningen och företaget. Den gentekniskt förändrade GMO-vetesorter betecknas som ett enormt framsteg inom marknadsföringen av gentekniskt modifierat vete.

Vetesorten ”Event” är härdig mot torka och har utvecklats i samarbete mellan det privata bioteknikföretaget Bioceres och forskare vid det statliga universitetet UNL. De argentinska forskarna använder en HaHB4-gen som härstammar från en solros.

Sorten godkändes för odling i Argentina för ett år sedan. En förutsättning för tillståndet var att Brasilien skulle godkänna importen av ifrågavarande vetesort. Brasilien är det viktigaste exportlandet för argentinskt vete.

Saluförs som ekovete

Brasiliens tillstånd för importen av HB4-vete har varit avgörande för forskningsprojektet. Brasilien köper mer än 85 procent av sitt vete från Argentina. Argentinarna förhandlar redan med USA, Uruguay, Paraguay och Bolivia om motsvarande importtillstånd.

I fältförsök har HB4 under torra år presterat en avkastning som i medeltal är 20 procent högre än motsvarande konventionella vetesorter. Enligt de argentinska forskarna är HB4 ett viktigt steg i omställningen till ett klimatresistent jordbruk.

Bioceres VD Federico Trucco säger i ett pressmeddelande att den nya tekniken gör det möjligt för livsmedelsföretag att marknadsföra CO2-neutrala livsmedel. Vetemjölet ska saluföras under produktnamnet EcoWheat.

Företaget marknadsför sedan tidigare en torktolerant HB4-soja, som för fyra år sedan godkändes för odling i Argentina. Tillståndsprocesserna i flera andra länder har avslutats med framgång. Sorten ska bland annat odlas i Brasilien, Paraguay och USA.

Sojan ska marknadsföras under produktnamnet ”EcoSoy. Enligt Trucco är det viktigt att HB4-producerade livsmedlen inte blir dyrare i inköp konsumenterna. Hållbara sorter måste vara tillgängliga för allmänheten.

HB4-vetet kommer enligt Bioceres att öppna nya chanser för en vettig fruktföljd. Det gäller i synnerhet odlingen i de södra delarna av landet. Där odlas största delen av det argentinska vetet på en sammanlagd yta av mellan sex och åtta miljoner hektar.

Uppges fylla säkerhetskraven

Bioceres understryker att det nya vetet har genomgått omfattande försök där sorten bland annat har testats med avseende på riskerna för allergiker. Försöken har genomförts i samarbetet med den brasilianska kommissionen för biosäkerhet.

Kommissionen har enhälligt konstaterat att HB4-vetet uppfyller alla krav. Sorten är lika säker som konventionella vetesorter. Hittills har sorten försöksodlats och skördats på en sammanlagd yta av 55.000 hektar.

Det brasilianska importtillståndet är i sig ingen garanti för exporten, påpekar projektets kritiker. Ingenting garanterar att utländska kvarnar, bagerier och konsumenter skulle acceptera en GMO-sort. I värsta fall blir det omöjligt att avyttra det genförändrade vetet.

Erfarenheterna ute i världen förskräcker. För några år sedan stoppade Japan ett stort parti exportvete från Kanada efter ett fynd av GMO-rester. Resterna härstammade från en gammal försöksodling med GMO-vete.