SLC - Dran Semi 1
Klimatförändringen påverkar jordbruket: ”Alla måste anpassa sig”

Klimatförändringen är ett faktum och någonting måste göras omedelbart anser sakkunniga inom området.

Glyfosatdomen sänktes i rättegången mot Bayer

En domstol i USA har sänkt det skadestånd som Bayer-ägda Monsanto måste betala till en cancersjuk skolvaktmästare i USA. Skadeståndet sänktes från 289 miljoner dollar till 78 miljoner dollar. Om offret accepterar, får domen inte överklagas.

Japanska tullen hittade ASF-smitta i flygbagage

Den japanska tullen har påträffat svinpest i bagaget hos en flygpassagerare som anlände från Kinas huvudstad Beijing till flygplatsen i Hokkaido. Smittan upptäcktes efter genetisk kontroll av korvar som resenären förde med sig, rapporterar Japans jordbruksministerium.

Australien ifrågasätter EU:s nötköttsavtal med USA

EU vill öka importen av hormonfritt nötkött från USA för att undvika nya handelstvister med Trump-regeringen. Nu protesterar Australien mot planerna.

SLC - 28123553349 A1E3D0Bf47 O
EU breddar vägen för handel med Vietnam

EU-kommissionen har godkänt förslaget till ett handels- och investeringsavtal mellan EU och Vietnam. Därmed har parterna breddat vägen för fastare handelsförbindelser och en avveckling av tullarna inom jordbruks- och livsmedelssektorn.

SLC - Bay Wa Foto 180924 Ko Erste Ernte Al Ain Generated
Tyska experter odlar premiumtomater i öknen

Förenade Arabemiraten förknippas vanligen inte med tomatodling, men tiderna förändras. Nyligen premiärskördades 1,5 ton delikatesstomater av sorten Mahalli i ett jättestort klimatiserat växthus i staden Al Ain nära gränsen mot Oman.

SLC - Vastsahara 1
Västsahariska flyktingar får öknen att grönska

Efter Marockos ockupation av Västsahara 1975 bor de västsaharier som lyckades fly i flyktingläger i öknen utanför den algeriska staden Tindouf. Området är kargt med en brännande vind, speciellt sommartid, och invånarna lever under knappa förhållanden. Trots en tuff situation finns det människor i lägret som ändå kämpar för att förändra till det bättre. Som den unge konstnären Mohamed Sulaiman Labat som börjat odla grönsaker.

SLC - Hailey Bartholomew Tear Australia
Kyckling i fokus under ett veckoslut i Senegal

Den fjärde upplagan av ”kycklingveckoslutet” som hölls i Dakar var enligt arrangörerna ett bra tillfälle för en stark social mobilisering för att möta nya utmaningar som omfattar alla aktörerna i denna bransch.

SLC - Hankkija
Hög kvalitet och små skördar tvingar foderindustrin till import

Små inhemska spannmålsskördar av hög kvalitet har betytt att en stor del majs och vete måste importeras för foderindustrin, berättar Risto Varis, Jyrki Lepistö och Tarmo Kajander från Hankkija.

SLC - 37203306391 E74F145914 O
Harvarduniversitetet anklagas för landgrabbing

Efter finanskrisen i USA köpte elituniversitetet Harvard omkring 850.000 hektar jordbruksmark i fem världsdelar som investeringsobjekt, men markaffärerna blev en katastrof. Till råga på allt anklagas universitetet för landgrabbing.

SLC - Barenbrug 4
Barenbrugs utmaning är att få fram utsäde för ändrat klimat

Bland utmaningarna inom utsädesförädlingen av gräs just nu är att hitta och utveckla tåliga sorter som klarar sig i ett ändrat klimat, utan så mycket vatten och som kan bidra till att få ned koldioxidavtrycket. Årets svåra torka var aktuell också i utsädesförädlaren och förpackaren Barenbrugs högkvarter i Nijmegen, Nederländerna i juli, då LF var på besök. – För att ta ett exempel så är torka emellertid normalt på många håll, till exempel i Frankrike, säger Christiaan Heijink, som svarar för Barenbrugs utsäde. Ändå kan man odla gräs där, och det växer till och med bra. Grässorterna har djupa rötter och är tåliga mot hetta.

Internationell forskargrupp har hittat resistentgen som förhindrar gulrost

Forskare från Naturresursinstitutet Luke, Helsingfors universitet och universitetet i Haifa har genom ett forskningssamarbete hittat en resistentgen som förhindrar gulrost. I Finland förekommer gulrost främst på vete.