6059640252 Beabfa1071 O
De nordiska länderna kommer att samarbeta mer för att främja nordiska hållbara lösningar. Bland annat ska hindren för utveckling av minskade utsläpp avlägsnas och byten till förnybar energi underlättas. FOTO: sbamueller
Jordbruk Globalt

Länderna i Norden trappar
upp sitt klimatsamarbete

De nordiska ländernas statsministrar och klimatministrar kom förra veckans fredag i Helsingfors överens om att trappa upp sina gemensamma klimatinsatser.

För att lösa klimatkrisen skärper länderna sina egna klimatpolitiska mål till 2020 och siktar på kolneutralitet snabbare än resten av världen.

Avsikten är att tydligare binda de nordiska ländernas politik till slutsatserna i rapporten om 1,5 graders uppvärmning från den mellanstatliga panelen för klimatförändringar IPCC.

Gemensam deklaration

Enligt ländernas gemensamma deklaration från mötet i Helsingfors förbinder de nordiska länderna sig att arbeta för kolneutralitet i Norden.

– Vi kommer även att främja globala åtgärder för att begränsa ökningen av den globala genomsnittstemperaturen till 1,5 grader Celsius, heter det i deklarationen.

Det ska bland annat ske genom förhöjda nationellt fastställda bidrag enligt Parisavtalet som ett medel att höja ambitionerna att minska kolutsläpp.

Länderna kommer att samarbeta mer för att främja nordiska hållbara lösningar, minska globala utsläpp av växthusgaser och bibehålla eller förbättra kolsänkor samt avlägsna koldioxid från atmosfären. Bland annat ska hindren för utveckling av minskade utsläpp avlägsnas och byten till förnybar energi underlättas.

Också prissättning av koldioxidutsläpp och en reform av stöd för fossila bränslen ingår i deklarationen liksom målet att motivera den privata sektorn till att vidta  klimatåtgärder.

Länderna vill även rikta mer skärpa på klimatförändringen i utvecklingssamarbetet och mobilisera klimatfinansiering från varierande källor.

Främja användningen av trä

Dessutom ska användningen av trä främjas, bland annat i byggande.

Samarbetet ska trappas upp för att utveckla tekniska lösningar, till exempel geologisk lagring av koldioxid, minskade trafikutsläpp samt för att bevara och utöka kolsänkor.

I deklarationen vill de nordiska länderna också jobba för att kolsänkor ska mätas med internationell överenskommen metodik.

Ungdomsorganisationerna ska få en tydligare roll i strävandena att öka medvetenheten om klimatvänligt konsumentbeteende. Såväl företag som investerare, myndigheter, städer, organisationer och konsumenter ska uppmuntras att öka sina ansträngningar för att uppnå kolneutralitet.

De nordiska regeringarna kommer att samarbeta om uppföljningen av deklarationen och uppmanar Nordiska ministerrådet att per sista augusti i år utarbeta ett förslag om en uppföljning. Den ska sedan behandlas på de nordiska ländernas klimatministrars möte i oktober.

I deklarationen har länderna även förbundit sig att 2020 utvärdera scenarierna för hur de nordiska länderna kan uppnå kolneutralitet, omfattad av konsekvenser för olika sektorer. – MG