SLC - Lpx 144959
Inga nya stöd till USA-farmare

I år år ska den amerikanska staten stöda jordbrukssektorn med ett tillskott av 4,8 miljarder dollar, motsvarande omkring 4,14 miljarder euro. Sedan är det slut. Trump-administrationen kommer inte att betala några nya stöd nästa år.

SLC - Hakan Nystrand
IPCC:s rapport positiv om skogen enligt Håkan Nystrand

Den nyss avgångne ordföranden för skogsexperternas förbund, METO, forstrådet Håkan Nystrand, förundrar sig över diskussionen i Finland om skogarnas och skogsbrukets roll i den mellanstatliga klimatpanelens (IPCC) specialrapport som publicerades den 8 oktober. – Då det gäller skogarna och de förnybara naturresurserna är IPCC:s rapport mycket positiv och den klara texten kräver nog inga kompletterande tolkningar. Rapporten lyfter på flera punkter upp skogarnas och träets roll som kolsänka, förnybar ersättare av fossila bränslen och som en viktig faktor i regionernas välmående.

SLC - 42904344 241166129882401 7400376818789777408 O
Ambitiöst skogsprojekt i Zambia får finskt godkännande

Finlands ambassad i Zambia välkomnar ett ambitiöst projekt för att plantera över två miljarder träd i Zambia fram till 2021. Projektet ska involvera lokala samhällen och skolor i skogsförvaltningen och på så sätt värna om både skog och klimat.

SLC - Calyxt Soy
Genklippt sojaböna är genteknikfri i USA

USA-företaget Calyxt har färdigställt en ny sojaböna som är späckad med hälsosamma fettsyror. Sojan lanseras snart på marknaden som ingrediens i matolja, salladsdressing och snackbitar. Sorten har utvecklats med gensax och får odlas utan specialtillstånd.

USDA eftersträvar dialog om nya förädlingsmetoder

Det amerikanska jordbruksministeriet USDA ställer sig positiv till gensaxen. Ministeriet betonar vikten av att konsumenterna lär sig skilja mellan gensaxen och konventionell GMO. Ministeriet eftersträvar därför en dialog om de nya metoderna.

SLC - Dran Semi 1
Klimatförändringen påverkar jordbruket: ”Alla måste anpassa sig”

Klimatförändringen är ett faktum och någonting måste göras omedelbart anser sakkunniga inom området.

Glyfosatdomen sänktes i rättegången mot Bayer

En domstol i USA har sänkt det skadestånd som Bayer-ägda Monsanto måste betala till en cancersjuk skolvaktmästare i USA. Skadeståndet sänktes från 289 miljoner dollar till 78 miljoner dollar. Om offret accepterar, får domen inte överklagas.

Japanska tullen hittade ASF-smitta i flygbagage

Den japanska tullen har påträffat svinpest i bagaget hos en flygpassagerare som anlände från Kinas huvudstad Beijing till flygplatsen i Hokkaido. Smittan upptäcktes efter genetisk kontroll av korvar som resenären förde med sig, rapporterar Japans jordbruksministerium.

Australien ifrågasätter EU:s nötköttsavtal med USA

EU vill öka importen av hormonfritt nötkött från USA för att undvika nya handelstvister med Trump-regeringen. Nu protesterar Australien mot planerna.

SLC - 28123553349 A1E3D0Bf47 O
EU breddar vägen för handel med Vietnam

EU-kommissionen har godkänt förslaget till ett handels- och investeringsavtal mellan EU och Vietnam. Därmed har parterna breddat vägen för fastare handelsförbindelser och en avveckling av tullarna inom jordbruks- och livsmedelssektorn.

SLC - Bay Wa Foto 180924 Ko Erste Ernte Al Ain Generated
Tyska experter odlar premiumtomater i öknen

Förenade Arabemiraten förknippas vanligen inte med tomatodling, men tiderna förändras. Nyligen premiärskördades 1,5 ton delikatesstomater av sorten Mahalli i ett jättestort klimatiserat växthus i staden Al Ain nära gränsen mot Oman.

SLC - Vastsahara 1
Västsahariska flyktingar får öknen att grönska

Efter Marockos ockupation av Västsahara 1975 bor de västsaharier som lyckades fly i flyktingläger i öknen utanför den algeriska staden Tindouf. Området är kargt med en brännande vind, speciellt sommartid, och invånarna lever under knappa förhållanden. Trots en tuff situation finns det människor i lägret som ändå kämpar för att förändra till det bättre. Som den unge konstnären Mohamed Sulaiman Labat som börjat odla grönsaker.