SLC - Hailey Bartholomew Tear Australia
Kyckling i fokus under ett veckoslut i Senegal

Den fjärde upplagan av ”kycklingveckoslutet” som hölls i Dakar var enligt arrangörerna ett bra tillfälle för en stark social mobilisering för att möta nya utmaningar som omfattar alla aktörerna i denna bransch.

SLC - Hankkija
Hög kvalitet och små skördar tvingar foderindustrin till import

Små inhemska spannmålsskördar av hög kvalitet har betytt att en stor del majs och vete måste importeras för foderindustrin, berättar Risto Varis, Jyrki Lepistö och Tarmo Kajander från Hankkija.

SLC - 37203306391 E74F145914 O
Harvarduniversitetet anklagas för landgrabbing

Efter finanskrisen i USA köpte elituniversitetet Harvard omkring 850.000 hektar jordbruksmark i fem världsdelar som investeringsobjekt, men markaffärerna blev en katastrof. Till råga på allt anklagas universitetet för landgrabbing.

SLC - Barenbrug 4
Barenbrugs utmaning är att få fram utsäde för ändrat klimat

Bland utmaningarna inom utsädesförädlingen av gräs just nu är att hitta och utveckla tåliga sorter som klarar sig i ett ändrat klimat, utan så mycket vatten och som kan bidra till att få ned koldioxidavtrycket. Årets svåra torka var aktuell också i utsädesförädlaren och förpackaren Barenbrugs högkvarter i Nijmegen, Nederländerna i juli, då LF var på besök. – För att ta ett exempel så är torka emellertid normalt på många håll, till exempel i Frankrike, säger Christiaan Heijink, som svarar för Barenbrugs utsäde. Ändå kan man odla gräs där, och det växer till och med bra. Grässorterna har djupa rötter och är tåliga mot hetta.

Internationell forskargrupp har hittat resistentgen som förhindrar gulrost

Forskare från Naturresursinstitutet Luke, Helsingfors universitet och universitetet i Haifa har genom ett forskningssamarbete hittat en resistentgen som förhindrar gulrost. I Finland förekommer gulrost främst på vete.

SLC - Mats Nylund
SLC vill se åtgärder för att stävja klimatförändringen IPCC-rapport måste tas på allvar

SLC tar den färska rapporten på allvar. SLC:s medlemmar är i en nyckelposition när det gäller att bromsa klimatuppvärmningen, eftersom vår produktion binder kol, i synnerhet genom skogsbruket. Det är SLC-ordföranden Mats Nylunds första spontana reaktion på IPCC-rapporten.​ Det var i början av den här veckan som IPCC, det vill säga den mellanstatliga panelen för klimatförändringar gav ut en sammanfattning av specialrapporten om global uppvärmning, ”Global Warming of 1.5 °C”.

SLC - Naturmiljo
Natur i jordbrukslandskap tveeggat vapen mot skadegörare

Att bevara naturliga livsmiljöer för fiender till organismer som skadar våra grödor kan vara en ren vinstaffär för lantbrukaren. Men ibland leder det tvärtom till större angrepp eftersom också skadegörarna gynnas. Det visar en stor internationell studie som 154 forskare från bland andra Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Lunds universitet har bidragit till.

Papper alltjämt skogsindustrins viktigaste exportprodukt

Exportvärdet av skogsindustriprodukter uppgick till närmare 12 miljarder euro 2017. Finlands varuexport uppgick till närmare 60 miljoner euro och ökade reellt från året innan med en tiondel, men det totala värdet på skogsindustrins export var oförändrat.

SLC - Egypten 1
Också i Egypten är det en utmaning att producera för en osäker marknad

Den egyptiska storbonden Jamal Alnator har fiskodlingar, kycklingfarmer och mangoodlingar. Jamals brorsson Ata granskar familjens veteodling. – De varierande marknadspriserna är vår största utmaning, säger Jamal. Han driver de tre farmerna tillsammans med sina fem bröder och fyra släktingar.

SLC - Canada Heather Cowper
CETA-avtalet ökade EU-handeln med Kanada

Det provisoriska CETA-avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada har varit i kraft i ett drygt år. Fördelarna är redan synliga. Avtalet är nyttigt, framhåller handelskommissionär Cecilia Malmström.

SLC - 20180913Tk I3815
Svinpestfaran överskuggar Natos stormanöver i Norge

I slutet av oktober samlas 40.000 soldater från 30 länder till en stor militärövning i Norge. Finland medverkar som partnerland. Den norska livsmedelsmyndigheten Mattillsynet befarar att de utländska trupperna kan importera afrikansk svinpest till landet.

SLC - Pttskog
Positiva utsikter för skogsindustrin

Skogsindustrins utsikter för i år samt nästa år är positiva. Det goda ekonomiska läget och investeringarna ökar skogsindustrins användning av virke. Användningen av importvara vänder uppåt men räcker inte för att täcka den ökande efterfrågan.