Eurospinder1
På EuroTier vann företaget Spinder ett innovationspris för deras nya produkt Autolift, det vill säga automatiserade grindar för mjölkproduktion. Företaget tror att automatiska höj- och sänkbara grindar är nästa del av mjölkproduktionen som kommer att automatiseras.
Jordbruk Globalt Maskin & teknik

Spinder automatiserar grindarna

Många steg inom mjölkproduktionen har automatiserats. Nu står grindarna på tur. På EuroTier vann den holländska tillverkaren Spinder innovationspris för deras nya Autolift med höj- och sänkbara grindar.

Mjölkningen sköts av en robot och utfodringen sker automatiskt. Mjölkproduktionen har digitaliserats och automatiserats de senaste åren. Men när det kommer till kotrafiken sker arbetet med grindarna huvudsakligen manuellt. Men i framtiden kan det bli ändring på det.

På EuroTier i Hannover visade det holländska företaget Spinder upp den nya produkten Autolift. Ett automatiserat system med en liten elmotor som lyfter grindar som är viktiga för kotrafiken.

–Vi har redan ett manuellt grindsystem och det naturliga för oss var att utveckla ett system som är automatiserat. Allt fler processer inom mjölkproduktionen har automatiserats och därför ville vi ta fram automatiserade lösningar för att underlätta kotrafiken, förklarar försäljaren Hubér Timmermans.

Underlättar det dagliga arbetet

Grindarna kan lyftas upp till 2,80 meter och därmed ryms också en traktor under den om det behövs. Men det huvudsakliga syftet är att minska behovet av arbetskraft i en stor ladugård.

–Anläggningarna blir större i framtiden och i vissa ladugårdar måste en och samma grind lyftas flera gånger per dag beroende på vart en del av besättningen ska styras. Tanken är att vårt system ska minska behovet av arbetskraft i det dagliga arbetet, säger Timmermans.

En automatiserad grind kostar enligt honom cirka 2.500 euro. Spinder har också ett dataprogram eller applikation som kan styra flera grindar.

–Beroende på ändamål och behov kan vårt system sammankoppla upp till femton höjbara grindar. Det beror helt på vilken sorts trafik som man vill ha och behöver i anläggningen.

Spinder har nu inlett tillverkningen av det automatiserade grindsystemet. Förhoppningarna på den nya produkten, som vann en silvermedalj som innovationspris på EuroTier, är stora.

–Det återstår att se hur det går men vi tror på vår nya produkt. Alla gårdar som växer behöver tänka på vilka lösningar som kan underlätta det dagliga arbetet och som kan minska behovet av arbetskraft. Det här är nästa steg inom mjölkproduktionen som vi tror kommer att automatiseras på allvar, säger han.