Eurotutt4
Gabriella Üveges på Förste Technics förevisar Calfrail – ett utfodringssystem för kalvar – på EuroTier. Enligt tillverkaren ger det automatiserade systemet en naturligare utfodring för kalvarna. Systemet kan utfodra kalvarna upp till åtta gånger per dag, vilket ger en naturligare och jämnare utfodring, säger hon.
Jordbruk Globalt Maskin & teknik

Naturligare kalvutfodring med Calfrail

Automation var ett utpräglat tema på EuroTier. Ett i raden av exempel på det var Förster Techniks automatiska individuella utfodringssystem Calfrail för kalvar.

–Det här systemet gör att kalvarna kan matas upp till åtta gånger per dag. Det är en mera naturlig utfodring, eftersom kalvarna helst dricker mindre doser men fler gånger per dag. De får inte så mycket mjölk på en gång, vilket är bättre för deras tillväxt, menar Gabriella Üveges, som arbetar med marknadsföring på Förster Technik.

Maskinen är monterad på en skena i taket och är utrustad med en tutt som påminner om en spene. När en kalv har utfodrats går den vidare till följande kalvbox.

–Med en maskin kan man utfodra upp till 32 kalvar fördelat på två rader med vardera 16 kalvar. Mjölken som kalvarna får är dessutom alltid färskt blandad eftersom den inte stannar i en mixer.

Enligt Üveges är fördelarna inte bara en jämnare och mera naturlig utfodring.

–Jämfört med manuell utfodring är det så klart betydligt effektivare i arbetstimmar. Calfrail-systemet sparar enormt med tid för producenten.

Systemet används i flera anläggningar i Tyskland och det har också sålts till Kanada och Japan.

–En av våra kunder köpte fem system till sin anläggning, berättar hon.

Enligt Üveges har systemet inte ännu sålts till Finland, men DeLaval är en av återförsäljarna.

–Beroende på återförsäljarna kostar en Calfrail omkring 10.000 euro. Men priset varierar beroende på återförsäljaren.