Jordbruk Globalt Marknad

Brasilien planerar införa
slankare köttkontroll

Brasiliens regering överväger att låta landets köttindustrier sköta köttkontrollen på egen hand. Det föreslår landets nya jordbruksminister Tereza Cristina Diaz, som vill skicka ett lagförslag om självkontroll till kongressen redan under våren.

Den brasilianska köttindustrin har ännu inte helt återhämtat sig från den stora skandalen för två år sedan, som svårt skadade branschens internationella rykte. Bland annat spärrade EU flera brasilianska exportföretag i samband med härvan.

Landets nya och industrivänliga regering tror att det ska gå bra i alla fall. Enligt Reuters hänvisar Diaz till att självkontroll används i motsvarande livsmedelsföretag i både USA och EU. Samma modell kan införas också i Brasilien.

Diaz har ett förflutet i Brasiliens farmlobby och har handplockats till posten av den nya presidenten Jair Bolsonaro. Enligt Diaz har landets livsmedelsindustri alla förutsättningar att utöva självkontroll.

Enligt Diaz producerar de brasilianska företagen sitt kött under stort ansvar. De kan ställa garantier för att produkterna fyller alla föreskrifter. Vi kan inte fördöma en hel bransch på grund av misstag som har skett i det förflutna, anser jordbruksministern.

Hon argumenterar att flera av Brasiliens internationella livsmedelsföretag använder självkontroll i sina utländska produktionsanläggningar. Sådana företag är bland annat JBS och BRF, som båda har figurerat i köttskandalen.

En statlig utredning om skandalen startade 2017 och har utvidgats sedan dess. Bland annat granskas kopplingarna mellan industrin, statliga tjänstemän och laboratorier. På basen av detta utfärdas certifikat som intygar säkerheten hos produkterna.

Dias uppger för Reuters att hon ännu inte har börjat förhandla med EU om eventuella lättnader i förbuden mot handeln med fågelkött från Brasilien. Det beror på att regeringen fortfarande planerar den kommande politiken.