Jordbruk Globalt Marknad

Också Australien skärper
kontrollen av ASF

Australiens jordbruksministerium har beordrat skärpta kontroller vid gränserna på grund av den ökade risken att få in afrikansk svinpest (ASF) i landet. Antalet kontaminerade försändelser har ökat i oroväckande utsträckning.

Enligt nyhetsbrevet GlobalMeat har ASF-smitta redan påträffats på flygplatser och i sorteringsterminaler för internationella postförsändelser. Av sammanlagt 152 granskade försändelser med griskött påträffades spår av ASF-smitta i sex fall.

Ministeriets avdelning för biosäkerhet uppmanar till skärpt vaksamhet efter de alarmerande fynden. De smittade försändelserna understryker betydelsen av kontinuerliga kontroller är för att skydda Australiens köttproduktion.

Jordbruksministeriet poängterar att Australien fortfarande är ett ASF-fritt land, trots de positiva proverna vid gränserna. Alla resenärer som anländer till Australien från länder där allvarliga och smittosamma djursjukdomar förekommer, måste iaktta stor försiktighet.

Resenärer som transporterar livsmedel, växtmaterial och animaliska produkter i sitt bagage måste deklarera dem vid ankomsten. Produkter som innehåller griskött får bara importeras i undantagsfall.

Personer som underlåter att deklarera griskött vid införseln i landet, kan dömas till saftiga straff. Enligt lokala medier hotar böter på upp till 260.000 euro och tio års fängelse för personer som inte följer bestämmelserna.

Regeringen i Taiwan har likaså skärpt reglerna för ankommande resenärer med avseende på ASF. Allt bagage och handbagage som medförs av passagerare som anländer från länder där afrikansk svinpest förekommer ska kontrolleras.

Bestämmelserna ska gälla passagerare från åtminstone Kina, Ryssland, Rumänien, Ungern, Ukraina och Belgien. Hittills har omkring en tredjedel av bagaget granskats, men ny utrustning och mer personal ska tillåta kontroll av samtliga resenärer.

Svinpesten har nått Mongoliet

ASF har nu också nått Mongoliet. Det första utbrottet noteras i en svingård i den mongoliska provinsen Bulgan, där smitta har påträffats hos 85 grisar. Sammanlagt 214 grisar har dödats.

Enligt tidningen Pig Progress är det oklart om viruset har kommit in i landet från Ryssland eller Kina. Jordbruksministeriet i Mongoliet uppmanar uppmanar befolkningen att iaktta alla säkerhetsföreskrifter för att förhindra en fortsatt spridning.

Mongoliet är ett land med en relativt låg gristäthet. Enligt FAO-statistik från 2017 fanns endast 32.000 tamgrisar i landet. Får och getter spelar en betydligt viktigare roll inom den mongoliska boskapsproduktionen.

Kina rapporterar fortsatta utbrott av ASF. Denna gång har två gårdar med sammanlagt 190 grisar drabbats, av vilka 143 grisar bar på ASF-smitta. Enligt de kinesiska myndigheterna har nästan en miljon grisar hittills avlivats i landet i samband med bekämpningen av ASF.