Lpx 150613
Mjölkpriset i EU vände lätt nedåt i november, men branschen ser också positiva tecken. Priset på skummjölkspulver stiger på terminsbörserna och GDT-indexet utvecklas positivt. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Globalt Marknad

Mjölkpriset i EU har slutat stiga

Det genomsnittliga mjölkpriset till EU-bonden vände uppåt under sommaren 2018 och fortsatte att stiga under hösten. I november vände medelpriset igen lätt nedåt med 0,16 cent eller 0,5 procent, till 34,66 cent per kg. Det noterar producentorganisationen LTO Nederland i sin senaste rapport.

Mjölkpriset i EU började falla i november 2017. I juni 2018 vände trenden igen uppåt, men än så länge är det ändå långt till fjolårsnivån.

Medelpriset i november 2018 stannade 3,0 cent eller 7,9 procent under nivån tolv månader tidigare.Tio mejerier i jämförelsen behöll sitt mjölkpris oförändrat under månaden, bland dem tyska DMK, Arla Foods och franska Lactalis.

Till denna grupp hör också Valio med ett pris som hölls konstant hela hösten. Fem mejerier sänkte sina avräkningspriser till bonden. Franska Danone sänkte priset med 0,4 cent, Sodiaal med 1,5 cent och holländska FrieslandCampina med 0,7 cent.

Högsta mjölkpriset betalas i Schweiz

Irländska Glanbia sänkte priset med 0,2 cent. Det högsta priset i november betalade Italienska Granarolo (37,87 cent), franska Danone (37,55 cent), holländska FrieslandCampina (36,67 cent) och brittiska Dairy Crest (36,03 cent).

I det övre segmentet noteras vidare Arla Foods med 35,18 cent per kg. Valio betalade i LTO-jämförelsen 34,90 cent per kg. Det lägsta priset betalade irländska Glanbia (32,06 cent) och Dairygold (32,30 cent).

I den globala jämförelsen toppas listan av schweiziska Emmi som betalade hela 49,37 eurocent per kg mjölk. Nya zeeländska Fonterra höll ett mjölkpris på omräknat 29,22 eurocent. Priset på class III-mjölk i USA beräknas till 32,22 eurocent.

Enligt LTO Nederland är det rätt svårt att bedöma den framtida utvecklingen av mjölkpriset. Omvärlden har blivit oroligare. Handelskonflikter kan segla upp, den globala ekonomiska tillväxten är oberäknelig och Brexit kan ännu trassla till mjölkmarknaderna.

Å andra sidan har den förra sommarens torka bidragit till att sänka mjölkutbudet i EU och därmed stabiliserat prisnivån. De enorma lagren av skummjölkspulver börjar vara undanröjda och borde inte längre störa marknaden.

Positiva pristrender

Priset på skummjölkspulver har redan en längre tid rört sig uppåt till högre nivåer. På terminsbörsen EEX har kursen för årskontrakt med skummjölkspulver närmat sig 2.000 euro per ton, en kännbar förbättring.

Också de globala mjölkmarknaderna har påverkats av positiva nyheter som har lyft priserna på mjölkprodukter. På Fonterras handelsplattform GDT har noteringarna varit genomgående positiva.

Under de senaste fyra auktionerna har priserna på GDT-sortimentets sju standardmjölkprodukter i medeltal stigit med 11,3 procent. Därmed har GDT-indexet stigit till sin högsta nivå sedan augusti 2018.

Medelpriset på helmjölkspulver har stigit med 3,0 procent på GDT sedan början av året. Priset på cheddar har likaså stigit kännbart. Det globala smörpriset har gått upp med 17 procent sedan medlet av november 2018.