Jordbruk Globalt Marknad

WTO-länder vill trygga
handeln under coronakrisen

Både stora industriländer och mindre nationer inom världshandelsorganisationen WTO och den internationella valutafonden IMF vädjar för en öppen handel med jordbruksprodukter under coronakrisen.

Handeln måste löpa utan hinder, påminner länderna. Den europeiska unionen, USA, Kanada och Japan med flera länder lovar att upprätthålla den globala handelskedjan för livsmedel och jordbruksprodukter för att trygga den globala matförsörjningen.

I sin vädjan understryker EU och alla undertecknarländer att eventuella nödfallsåtgärder under krisens lopp inte får inskränka eller snedvrida aktiviteterna inom handeln till nackdel för matsäkerhet, livsmedelsförsörjning och hälsa.

I stället uppmanas länderna att undvika åtgärder som stör leveranskedjor och förhindrar viktiga produkter från att nå destinationen inom utsatt tid. Sådana åtgärder förlänger den ekonomiska krisen och skadar befolkningen.

Medlemsländerna borde i stället skapa tillfälliga lösningar som bidrar till att underlätta handeln. Undertecknarna förpliktar sig dessutom till en dialog som bidrar till att förbättra förutsättningarna att avvärja pandemier genom multilateralt samarbete.