Jordbruk Globalt

Ukraina förbjuder sina medborgare att lämna landet - allt fler inhemska arbetstagare måste rekryteras till vårens säsongsjobb

I och med att Ukraina förbjuder sina medborgare att lämna landet betyder det att allt fler inhemska arbetstagare behövs till vårens arbeten. JSM har nu skickat e-post till producenter för vilka det på kvotlistan över 1500 personer namngivits arbetstagare från bland annat Ukraina.

De ukrainska säsongsarbetarnas ankomst till Finland för vårarbete inom primärproduktionen avbryts. På grund av den ukrainska regeringens beslut kan landets medborgare tillsvidare inte resa ut ur landet. Beslutet innebär att de för de kommande dagarna och veckorna planerade charter-flygen till Finland ställs in.

Det hade funnits beredskap för ytterligare flyg, eftersom arrangemangen för det första charterflyget senaste torsdag fungerade bra och säsongsarbetstagarna kom tryggt fram till gårdarna.

Just nu finns det inte exakt kännedom om hur de restriktioner som påverkar säsongsarbetarnas resor från Ukraina och andra länder kommer att utvecklas.

Jord- och skogsbruksministeriet uppmuntrar nu gårdarna att ytterligare utreda möjligheter för att anställa inhemsk arbetskraft. De centrala förmedlingskanalerna för inhemsk arbetskraft är TE-centralerna och töitäsuomesta.fi-portalen, som översätts till svenska för närvarande. I det fallet att utländska säsongsarbetstagare anländer till landet ska karantänanvisningar följas noggrant.