Ffd1
Simon Mlay, TAHA:s VD Jacqueline Mkindi och Amani Temu framför flygplanet som lastats med trädgårdsprodukter för Europa.
Jordbruk Globalt

Livsmedelsproduktionen
hotad i många u-länder

Dyra fraktflyg och brist på utsäde drabbar många jordbrukare i U-länder hårt, trots att coronafallen i länderna är få. FFD har hjälpt många jordbrukare behålla sina arbetsplatser, men krisen kommer att ha långvariga globala effekter, påminner organisationen.

Coronapandemin drabbar många utvecklingsländer hårt trots att sjukdomsfallen i länderna hållits relativt låga, berättar programdirektör Tiina Huvio från Food and Forest Development Finland FFD.

Till exempel i Tanzania har endast 19 fall av COVID-19 konstaterats, men stängda gränser och höga fraktavgifter gör att många jordbrukare står inför en katastrof.

– Situationen varierar väldigt mycket per region och även inom länderna, säger Huvio.

Exportinriktad produktion hårt drabbad

– Till exempel i Etiopien räcker utsädet på många håll, och trots begränsad rörlighet kan jordbruket fortsätta relativt normalt. Men till exempel i Västafrika är läget väldigt svårt. I Tanzania har speciellt grönsaks- och fruktproducenterna som inriktar sin produktion på export drabbats hårt.

En stor del av trädgårdsproduktionen i Tanzania är exportinriktad. På grund av coronapandemin har turismen avstannat och med den också flygen.

Situationen förvärrades ytterligare när Kenya stängde sina gränser och inte heller hamnen i Mombasa kunde användas.

– Fraktföretagen har därför sett sin chans och två- eller tredubblat sina priser, vilket jordbrukarna inte klarar av. I motsats till tidigare kräver dessutom alla fraktföretag nu betalning på förhand.

Produkterna går heller inte åt på den lokala marknaden.

– Folk köper bara basföda och inte dyrare grönsaker, speciellt nu när inkomsterna för många är osäkra, säger Huvio.

Ffd2
Tack vare FFD inleddes i april regelbundna fraktflyg lastade med grönsaker och frukt mellan Kilimanjaro och Bryssel – något som räddade över 50.000 arbetsplatser.

FFD och TAHA först ute med hjälp

FFD letade efter ett sätt att hjälpa jordbrukarna i Tanzania tillsammans med TAHA, Tanzania Horticultural Association, en samarbetspartner sedan länge.

– Vi lyckades komma överens med EU och Internationella fonden för jordbruksutveckling IFAD att omdirigera 60.000 euro från ett av FFD:s bevattningsprojekt som ännu inte kunnat genomföras. Med hjälp av pengarna kunde TAHA betala den första raten till Ethiopian Airlines för att inleda regelbundna flygningar av två fraktflyg i veckan, berättar Huvio.

Den tionde april lyfte det första fraktflyget från Kilimanjaro till Bryssel med 30 ton grönsaker värda 100.000 euro. På en månad är det frågan om nästan en miljon euro som jordbrukarna nu får in från Europa.

– Det betyder över 50.000 jobb som har räddats. Men det här är ändå bara nödhjälp – vi står ännu inför många olika problem, och mera hjälp behövs. Det variera från ett land till ett annat, men till exempel får man inte in arbetare över gränserna, och inte heller gödsel eller utsäde som skulle behövas för följande odlingssäsong.

Rädsla för hungersnöd

De reserver som hushållen har räcker inte långt, och många är rädda för hungersnöd.

– Jordbrukarna kan inte odla mat till folket nu, och om de inte får utsäde i tid blir det ingen mat nästa säsong heller. Västafrika är en av de värst drabbade områdena, men också till exempel i Nepal är läget svårt.

I Finland är man inte van vid undantagsförhållanden som de som nu råder, men i Afrika är de vardag. Ett mera globalt tänkande behövs.

– Vi kommer att bli tvungna att omvärdera livsmedelssystemet överallt. Om länder i Afrika har det dåligt nu påverkar det oss senare, till exempel genom brist på råvaror. Det här är en kris med många faser, och vi kommer att se effekterna ännu under en lång tid framåt, säger Huvio.