Lpx 47921
Covid-19 har ruskat om de internationella råvarupriserna. Mest stryk tar produktionen av sockerrör som lider av det låga oljepriset. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

FAO:s matprisindex
fortsatte nedåt i april

FAO:s globala matprisindex fortsatte att sjunka i april för den tredje månaden i följd. Priserna föll med 3,4 procent till den lägsta nivån sedan januari 2019. Förluster noterades inom alla varugrupper men mest sjönk sockerpriset.

Covid-19-pandemin är den främsta orsaken till den negativa utvecklingen. Bäst klarade sig spannmålssektorn där priserna på vete och ris steg. Kraftiga förluster för majsnoteringarna drog däremot ned spannmålsindexet som helhet till föregående månads nivå.

Vetepriset steg med i medeltal 2,5 procent under april månad, vilket återspeglar en stark internationell efterfrågan. Den ryska exportkvoten fylldes snabbt och torde inte öppnas innan säsongen går till ända i slutet av juni.

De internationella majspriserna föll däremot tydligt för den tredje månaden i följd. Ett stort exportutbud i kombination med en ny skörd i Sydamerika bidrog till att pressa majspriset. Samtidigt försvagades efterfrågan på djurfoder och etanolbränsle.

Billigare mjölk och köttprodukter

Prisindexet för mjölk och mejeriprodukter föll med 3,6 procent i april månad. Mjölkpriset backade under den andra månaden i följd. Prisnivån sjönk i april till en nivå som ligger 8,8 procent under motsvarande nivå i april 2019.

Noteringarna för smör samt skummjölks- och helmjölkspulver föll i april med mer än 10 procent. Prisfallet återspeglar det växande utbudet av exportprodukter, en svag efterfrågan på importvara samt växande varulager.

Under våren ökar mjölkproduktionen säsongbetingat på det norra halvklotet. På grund av coronakrisen minskade emellertid livsmedelsindustrins efterfrågan på mjölkprodukter. Restaurangförsäljningen minskade likaså.

FAO:s köttprisindex föll i april med 2,7 procent. Nedgången var den fjärde i ordningen. Samtliga produktgrupper kände av prisfallet. Den kinesiska efterfrågan på kött räckte inte till för att kompensera bortfallet av import från andra länder.

Också här påverkades förloppet av covid-19, som genererade ekonomiska problem, logistiska flaskhalsar och en stark nedgång i efterfrågan. Alltför många företag inom livsmedelsbranschen måste lägga ned sin verksamhet.

Den tilltagande bristen på arbetskraft pressade ned produktionen men inte tillräckligt mycket för att kompensera den uteblivna omsättningen i restauranger och matställen. Köttet stannade i lagren och det starka utbudet belastade köttpriset.

Sockerpriset rasade med oljan

Prisindexet för socker rasade med 14,6 procent under april månad. Sockret föll för den andra månaden i följd. Enligt FAO kan det starka prisfallet i huvudsak härledas till det plötsliga prisraset på den internationella råoljemarknaden.

Det fallande energipriset medför att sockerbruken avdelar större mängder sockerrör för själva sockerproduktionen på bekostnad av etanolproduktionen. Det ökar i sin tur utbudet av socker på marknaderna.

Effekten har förstärkts av att efterfrågan på socker har minskat i flera länder. Detta beror på en mängd nya begränsningar som syftar till att motarbeta spridningen av covid-19. Därmed har pressen på sockerpriset också ökat.

FAO:s prisindex för vegetabiliska oljor sjönk i april med 5,2 procent till den lägsta nivån sedan augusti 2019. Indexet föll för den tredje månaden i följd och beror framför allt på fallande priser på palm-, soja- och rapsolja. Priset på solrosolja steg.