Jordbruk Globalt

Utdragen rösträkning
präglar valet i USA

Rösträkningen i USA-valet blir en utdragen historia. I skrivande stund sent på onsdagen var utgången ännu oklar. Det lutade då åt att president Donald Trumps demokratiska utmanare Joe Biden skulle utgå som segrare.

USA:s jordbrukare är den sittande presidentens mest trogna anhängare. Farmarna oroar sig över coronapandemin och handelskonflikterna med Kina, men de ekonomiska stöden har bidragit till Trumps popularitet bland både växtodlare och köttproducenter.

Regeringen Trump har skött om sina farmare. Sedan tillträdet 2016 har Trump blidkat sina väljare på landsbygden med skattesänkningar, avveckling av byråkrati och yppiga stödpaket.

Handelskriget med Kina blev en parentes som oroade USA:s sojaodlare, men nu har det orosmomentet gått över. Sedan sommaren köper Kina igen stora mängder jordbruksprodukter från USA. Nästa år väntas exporten öka med fyra procent.

Trump har upprepade gånger försökt pressa EU att köpa fler jordbruksprodukter från USA. Administrationen i Washington har gång på gång försökt pressa in jordbruksprodukter i de bilaterala handelsavtalen utan att lyckas.

Enligt utfrågningar stöder upp till 75 procent av USA:s farmare Donald Trump. Det är i och för sig förståeligt. USA-ekonomer uppskattar att den amerikanska jordbruksinkomsten detta år stiger med nästan 23 procent jämfört med 2019.

Trumps demokratiska utmanare Joe Biden vill främja handeln med EU med förhoppningen att exportera mer jordbruksprodukter. Han vill avveckla de inflammerade handelsrelationerna och öppna USA för världshandeln.

Ifall av en valseger torde Biden också ge grönt ljus för fler miljö- och klimatåtgärder som syftar till en modern klimatpolitik som stöder bioekonomin.