Jordbruk EU Globalt Marknad

EU lägger strafftullar
på amerikanska traktorer

Världshandelsorganisationen WTO har beviljat EU tillstånd att svara på Trump-regeringens strafftullar. Bryssel handlade snabbt. Bara en dag senare lanserade kommissionen strafftullar på bland annat livsmedel och traktorer från USA.

EU-tullarna är ett svar på USA-regeringens tullar mot europeiska produkter i den utdragna handelstvisten om subventioner för flygplan. USA kritiserar EU-stödet till Airbus, medan EU protesterar mot att USA stöder Boeing.

Bakgrunden är den långa tvisten om subventionerna för såväl europeiska Airbus som amerikanska Boeing. USA införde förra hösten en rad tullar på europeiska produkter, bland dem också livsmedel. Handelskonflikten pågår sedan femton år.

Men WTO har nu granskat USA:s subventioner och drar slutsatsen att de strider mot internationell handelsrätt. Efter en lång väntan har EU nu fått ett positivt svar och tvekar inte länge med att verkställa sanktionerna.

Enligt EU:s handelskommissionär Valdis Dombrowskis är strafftullarna mot USA nödvändiga. Kommissionen nöjer sig inte med att vänta på en eventuell kursändring i USA, trots det förestående regeringsbytet i Washington.

I Bryssel tror man inte på ett omedelbart handelspolitiskt töväder under den tillträdande presidenten Joe Biden. Demokraternas handelspolitik väntas fortsätta i protektionistisk anda, såsom fallet har varit under Trump-administrationen.

EU har föreslagit för USA att båda sidorna ska avstå från sina strafftullar. Ifall USA slopar sina tullar kommer EU att göra detsamma, säger Dombrowskis. Men initativet förväntas i så fall komma från USA-regeringen.

WTO har tidigare beviljat USA rätt att kassera in 25-procentiga strafftullar på EU-produkter som whisky, griskött, ostar, youghurt, smör, oliver och viner till ett årligt värde av 6,5 miljarder euro. Nu får EU kräva in tullar till ett värde av 3,4 miljarder euro.

EU-tullarna på USA-produkter omfattar bland annat amerikanska traktorer med en motoreffekt upp till 130 kW eller 177 hk. Exempel på andra tullbelagda produkter är tomatketchup, nötter, rom och vodka.