Jordbruk Globalt

Internationellt initiativ
ska bromsa svinpesten

Den afrikanska svinpesten är ett globalt hot som måste bekämpas med förstärkta resurser. Det anser FN:s matorganisation FAO och den internationella organisationen för djurhälsa OIE. Målet är att utrota ASF i alla delar av världen.

Belgien och Tjeckien har lyckats bra med sin bekämpning och är i praktiken redan fria från ASF. Exemplen visar att den afrikanska svinpesten går att övervinna genom målmedvetna åtgärder.

I övriga Europa ser det inte lika bra ut. Baltikum, Polen, Rumänien, Ungern, Slovakien och Bulgarien har i praktiken redan förlorats. Tyskland för en hård kamp vid gränsen mot Polen, men framgångarna har hittills uteblivit. ASF ökar i Tyskland.

I den tyska delstaten Brandenburg har mer än 100 fall av ASF redan bokförts och nyligen påträffades sjukdomen för första gången hos ett vildsvin i delstaten Sachsen. Vildsvinet dödades i närheten av den polska gränsen.

Enligt FAO och OIE fortsätter den afrikanska svinpesten att breda ut sig med oförminskad kraft. Omkring 50 länder i Afrika, Asien och Europa har problem med ASF, noterar den nya FAO-generaldirektören Qu Dongyu.

En afrikansk svinpest utom kontroll hotar målen för en uthållig livsmedelsproduktion. I ett globalt perspektiv är det nödvändigt att utrota ASF. Därför måste alla länder enas om en framgångsrik bekämpning.

OIE-genraldirektören Monique Eloit påpekade att antalet länder som anmäler ASF-utbrott ökar. Eloit efterlyste målmedvetna investeringar i veterinärtjänster och internationella standarder, särskilt på områden som biosäkerhet och övervakning.

ASF smittar inte till människor men sjukdomen hotar matsäkerheten för miljoner människor. Den globala övervakningen måste samordnas bättre mellan alla aktörer för att förhindra nya bakslag.

Alla resurser måste sättas in för att stoppa smuggling och främja utvecklingen av laboratorieutrustning och snabba verktyg för screening. Samarbete över gränserna är det utslagsgivande begreppet, framhåller organisationerna.