Danish Crown
Kina har stoppat importen av danskt griskött från tre slakterier. Nu måste Danish Crown dirigera om slaktgrisarna till den mellaneuropeiska marknaden som redan är överfull. FOTO: Danish Crown
Jordbruk EU Globalt Marknad

Kina avvisar griskött
från tre danska slakterier

De kinesiska myndigheterna har stoppat importen av griskött från tre stora slakterier i Danmark. Avstängningen gäller de Danish Crown-ägda slakterierna i Sæby och Horsens samt Tican i Brørup, som tillhör den tyska koncernen Tönnies.

I Tyskland cirkulerade redan rykten om att avstängningarna skulle ha anknytning till affären med coronasmittade minkar. Det stämmer uppenbarligen inte. De kinesiska kunderna är närmast bekymrade över coronasmitta hos slakteriernas personal.

Danish Crown försöker nu reda upp problemen med sina kinesiska partner. Men den danska koncernen medger att uppehållet slår ett stort hål i intäkterna. De båda anläggningarna hanterar 100.000 respektive 48.000 grisar per vecka.

Enligt en färsk marknadsrapport försöker Danish Crown kompensera bortfallet i Kina med leveranser till marknader i Europa. Problemet är att priserna står under under press då utbudet är större än normalt.

Tyska marknaden är redan överbelastad

Det gäller att anpassa produktionen till den efterfrågan som finns. Marknaderna i angränsande länder börjar ändå vara överfyllda, medger försäljningsdirektör Lars Albertsen vid Danish Crown.

Tyskland har sin afrikanska svinpest som har stoppat exporten av gris till Kina. De tyska koncernerna måste prångla ut sitt kött på hemmamarknaden. Det återspeglar sig på prisnivån.

De tyska producenterna kämpar för närvarande med stora problem. Slakteriernas hantering av grisar har inskränkts på grund av coronabetingade stängningar. Det råder brist på personal och processerna är försenade.

Slakterierna saknar kapacitet att ta emot alla grisar som nödvändigt borde slaktas. Hemma hos producenterna växer sig slaktgrisarna för stora. Enligt producentorganisationen ISN står redan 570.000 tyska slaktgrisar i kö.

Varje vecka kommer mellan 30.000 och 60.000 grisar därtill. På gårdarna spetsar läget ständigt till sig. Enligt ISN försöker man omdirigera leveranserna till alternativa slakterier, men kapaciteten räcker helt enkelt inte.

Inga lättnader är ännu i sikte

Coronakrisen har försvårat slakterikoncernernas möjligheter att rekrytera arbetskraft från Östeuropa. De aktuella begränsningarna gör det svårt för arbetare att ta sig till Tyskland. Få infödda tyskar har intresse för det tunga och dåligt betalda jobbet.

De tyska grisproducenterna kan knappast räkna med några snabba lättnader i slaktkapaciteten. Inom branschen tror ingen på en snabb lösning. ISN befarar att situationen ännu förvärras fram till julen.

På den marknaden måste Danish Crown vika ut, om koncernen inte snart lyckas övertyga sina kinesiska kunder om en hundraprocentig säkerhet. Ett omfattande testprogram ska förhindra att smittade medarbetare landar i produktionen.

För att tackla marknaderna i både Europa och Asien anställer Danish Crown ytterligare 375 personer, som främst ska bedriva urbening och packning av kött. Men det är inte optimalt att öka utbudet av grisar i en sådan situation, medger Albertsen.