Jordbruk EU Globalt

USA blockerar valet
av nästa WTO-chef

WTO-chefen Roberto Azevêdo avgick i slutet av augusti från sin post. Sedan dess har tjänsten som generaldirektör varit vakant. Åtta kandidater har anmält sitt intresse, varav två personer är favoriter. På sluttampen har USA blockerat valet.

EU:s före detta handelskommissionär tippades länge för posten som nästa WTO-chef. Han hade varit klippt och skuren för jobbet, men kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vädjade till Hogan att fortsätta på sin EU-post.

Hogan gav efter och fortsatte inom kommissionen. Några veckor senare måste Hogan lämna EU-jobbet efter den irländska coronaaffären. Som WTO-chef är han knappast ett alternativ längre.

WTO har åtta aktiva intressenter för generaldirektörsposten, men namnen är relativt okända. En arbetsgrupp som består av tre WTO-ambassadörer har filtrerat ut två kvinnliga toppkandidater för finalen.

På slutrakan kandiderar Nigerias förra finansminister Ngozi Okonjo-Iwaela och Sydkoreas handelsminister Yoo Myung-Hee. Båda kandidaterna uppges vara toppmeriterade och kompetenta för jobbet.

Okonjo-Iwaela betecknas som en skicklig ekonom med flera års erfarenhet av ledande positioner inom Världsbanken. Hon är ordförande för den globala vaccinalliansen Gavi och vill trygga tillgången av coronavaccin i fattiga länder om hon får jobbet.

Yoo Myung-Hee är utbildad jurist och politiker, som 2018 utsågs till handelsminister i Sydkorea. Hon har förmedlat i flera avtalsförhandlingar mellan USA och Kina och anses vara en anhängare av globala handelsregler.

WTO-delegationens presidium skulle med rätta orientera det allmänna rådet om läget i början av november. Avsikten var att bädda för en odramatisk omröstning i organisationens allmänna råd.

En majoritet av de 164 WTO-länderna uppges ha ställt sig bakom Okonjo-Iwaela, men plötsligt har en pattsituation uppstått. USA stöder Yo Myung-Hee och har lagt in sitt veto mot Okonjo-Iwaela.

Inom WTO är man förbluffad och besviken över utspelet från USA och Trump-administrationen. I högkvarteret i Genève har Joe Biden på sistone framstått som något av hemlig favoritkandidat i presidentvalet.

Det allmänna rådet sammanträder nästa gång den nionde november. Frågan är om vindarna i Washington vänder till dess. Om inte, måste WTO igen en gång skjuta upp valet av sin nästa generaldirektör.

Läs också: EU bygger eget försvar mot handelskrig utan WTO