Usa1
Joe Biden lovar att ansluta USA till klimatavtalet samma dag han tillträder som president. Han vill dessutom återupprätta förbindelserna med världshälsoorganisationen WHO och handelsorganisationen WTO, som Trump har misskrediterat med alla medel. FOTO: Photo News
Jordbruk EU Globalt

EU förväntar sig kontinuitet
av sin handelspartner USA

USA har valt Joe Biden till nästa president. De amerikanska farmarna hoppas på nya exportchanser på världsmarknaderna och kontinuitet. EU skulle gärna återställa förbindelserna, men väntar ännu på tydligare besked.

Donald Trump gick hårt ut med sin kampanj, men förlorade presidentvalet. Den demokratiska utmanaren Joe Biden segrade, men marginalen blev extremt knapp. Till och med så knapp att Trump fortfarande betraktar sig som valsegrare.

Som första land lämnade USA senaste onsdag officiellt klimatavtalet från Paris, fyra år efter den officiella ratificeringen. Trots Trumps protester har Biden redan börjat röja upp bland allt krossat porslin.

Joe Biden lovar att ansluta USA till klimatavtalet samma dag han tillträder som president. Han vill dessutom återupprätta förbindelserna med världshälsoorganisationen WHO och handelsorganisationen WTO, som Trump har misskrediterat med alla medel.

Trump-regeringen har redan länge trakasserat WTO och dess appellationsdomstol. Domstolen lamslogs då Trump-administrationen började blockera viktiga utnämningar av nya domare till appellationsdomstolen.

Producenterna på vardera sidan av Atlanten hoppas på ett töväder i handelsrelationerna mellan USA och EU. Det gäller inte minst alla hårt prövade USA-farmare, som de senaste åren har gått från kris till kris.

I rättvisans namn bör man medge att Trump inte bär skulden till allt elände som drabbar farmarna. Den globala pandemin, svåra oväder och naturkatastrofer har pressat den amerikanska landsbygden och kostat pengar och krafter.

Usa2
Farmarna är en av Trumps viktigaste stödgrupper. I flera landsbygdsregioner röstade upp till 75 procent av befolkningen på Donald Trump och hans republikaner. FOTO: AFBF

Kantig politik skadar exporten

Trump har regelbundet skyfflat ut talrika kompensationer till höga belopp för att rädda drabbade producenter från ekonomisk ruin. Detta är fullt legitimt, men kan också betraktas som ett sätt att trygga producenternas lojalitet gentemot regeringen.

Farmarna är en av Trumps viktigaste stödgrupper. I flera landsbygdsregioner röstade upp till 75 procent av befolkningen på Donald Trump och hans republikaner. I många storstäder, särskilt på östkusten och i Kalifornien, var Trump däremot ingen röstmagnet.

Producentorganisationerna har ett tveeggat förhållande till Trump. Stödpolitiken får beröm, men Trump kritiseras i tilltagande utsträckning kritik för sin hantering av utrikeshandeln. Trumps kantiga politik har blivit ett hinder för exporten.

Producentorganisationen American Farm Bureau Federation (AFBF) efterlyser en ny handelspolitik som förbättrar det amerikanska jordbrukets tillgång till exportmarknaderna ute i världen.

Under Trump-administrationen förlorade USA:s exportorienterade jordbruk viktiga marknader, framför allt på grund av konflikterna med Kina. Trumps försök att skydda hemmamarknaden mot kinesisk import har inte varit särskilt effektiv.

EU satsar på Joe Biden

På den punkten torde efterträdaren Joe Biden inte skilja sig nämnvärt från Trump. Han har förebådat en hård handelspolitik mot Kina för att stabilisera upp USA:s ekonomi. Detta kan å andra sidan främja ett förstärkt intresse för handel med Europa.

Tysklands handelsminister Peter Altmaier hoppas att valet av Biden ska bidra till förbättrade handelsrelationer mellan EU och USA. Han räknar med att de tröga förhandlingarna om ett handelsavtal kan ta ny fart.

Tyskland efterlyser ett avtal med lägre tullar för industriprodukter. Å andra sidan håller det tyska EU-ordförandeskapet hårt fast vid principen att jordbruksprodukter ska stanna utanför handelsavtal mellan USA och EU.

EU:s strikta hållning har tidvis varit svår att förmedla till Trump-administrationen, som pockar på en rakare tillgång till EU-marknaden. Detta förbehåll kan också försvåra eventuella EU-samtal med nästa USA-regering under Joe Biden.

Europeiska handelsexperter befarar att politikerna i Washington fortfarande kan ha sina svårigheter att förstå problematiken. Det europeiska motståndet mot omstridda produkter som klordoppade hönor och hormonbehandlat kött känns främmande.

Det tyska ordförandeskapet eftersträvar en snabb återupplivning av WTO. Det förutsätter att organisationen äntligen får en ny chef. Världshandeln behöver ett gemensamt och handlingskraftigt organ, understryker den tyska handelsministern.