Myggor kan inte överföra corona

Sommaren närmar sig och med den också myggsäsongen. Då kan kännas tryggt att veta att coronaviruset inte kan smitta via varken myggor eller fästingar. Det försäkrar världshälsoorganisationen WHO.

SLC - Zelp
Ansiktsmask för kor ska skydda klimatet

En ansiktsmask för kor marknadsförs som ett effektivt sätt att sänka jordbrukets utsläpp av klimatgasen metan. Enligt tillverkaren reducerar masken upp till 60 procent av kornas dagliga metanutsläpp. Snart kommer den ut på marknaden.

G20-länder ska främja globala matleveranser

G20-ländernas jordbruksministrar betonar vikten av en fri internationell handel i coronatider. Ministrarna vill stärka det internationella systemet för marknadsinformation och pläderar för fri handel utan onödiga hinder.

ASF påträffades hos tamgris i Indien

Afrikansk svinpest har nu också nått Indien. Omfattande utbrott i tamgrispopulationer har rapporterats i landets nordöstliga provinser Assam och Arunachal Pradesh. Enligt tidningsuppgifter har 2.900 grisar dött av sjukdomen.

Veganburgare är eftertraktade i USA

Den amerikanska tillverkaren av veganburgare Beyond Meat har fått en ordentlig skjuts på USA-börsen. Företaget har bytt ut sin fjolårsförlust i en rejäl vinst som ökade med 141 procent under årets första kvartal.

SLC - 96004996 1834633863334911 8878639703771840512 N
Corona drabbar slakteripersonal både i EU och USA

Coronaviruset har skärpt greppet om slakteribranschen. I början av denna vecka hade fyra stora slakterianläggningar i Tyskland rapporterat fall av corona bland personalen. I USA har 115 stora slakterier redan smittats av corona.

SLC - Lpx 47921
FAO:s matprisindex fortsatte nedåt i april

FAO:s globala matprisindex fortsatte att sjunka i april för den tredje månaden i följd. Priserna föll med 3,4 procent till den lägsta nivån sedan januari 2019. Förluster noterades inom alla varugrupper men mest sjönk sockerpriset.

SLC - Ffd1
Livsmedelsproduktionen hotad i många u-länder

Dyra fraktflyg och brist på utsäde drabbar många jordbrukare i U-länder hårt, trots att coronafallen i länderna är få. FFD har hjälpt många jordbrukare behålla sina arbetsplatser, men krisen kommer att ha långvariga globala effekter, påminner organisationen.

Atria samarbetar med japansk restaurangkedja

Atria har slutit ett samarbetsavtal med en japansk restaurangkedja och kommer att exportera finländskt, antibiotikafritt griskött till Japan.

Fjäderfäkött och hönsägg får nu exporteras till Singapore

Finland har fått ytterligare tillstånd för att exportera livsmedel till Singapore. Singaporemyndigheten beviljade denna vecka exporttillstånd för fjäderfäkött och hönsägg, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

USA förhandlar om avtal med britterna

Tre månader efter Storbritanniens utträde ur EU har de första samtalen startat om britternas framtida handelsförbindelser med USA. Videokonferensen ska enligt regeringen ta två veckor i anspråk.

EU och Mexiko enades om förnyat handelsavtal

EU och Mexiko har förhandlat fram ett förnyat och moderniserat handelsavtal. Enligt handelskommissionär Phil Hogan gynnar avtalet bland annat den europeiska exporten av jordbruksprodukter.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning