OECD:s agrarministrar diskuterade subventioner

Jordbruksministrarna från 48 OECD-länder möttes senaste vecka i Paris för att bland annat diskutera frågor kring global matsäkerhet och en hållbar matproduktion. Ett viktigt tema var också subventioner.

Extra ekobidrag till USA-farmare

Det amerikanska jordbruksministeriet USDA beviljar 300 miljoner dollar för finansieringen av ett nytt initiativ som ska uppmuntra konventionella lantgårdar att ställa om till ekologisk drift. Det meddelar jordbruksminister Tom Vilsack.

SLC - Okonjo Ag 24Oct22 Lg
WTO-chefen efterlyser reformer inom agrarhandeln

De globala marknaderna för livsmedel och andra agrarprodukter fungerar inte tillfredsställande. Regelverken är ineffektiva och måste reformeras, fastslår världshandelsorganisationen WTO och dess chef Ngozi Okonjo-Iweala.

SLC - Lpx 00126102
Ryssland deltar igen i avtalet om spannmål

Ryssland har igen gått med på att delta i avtalet om export av spannmål från Ukraina via Svarta havet. Det meddelade det ryska försvarsministeriet på onsdagen. Senaste veckoslut stoppade Ryssland sin medverkan i avtalet.

Presidentbyte i Brasilien blir ny chans för Mercosur

Brasilien har valt ny president. Vänsterns kandidat Luiz Inácio Lula da Silva segrade knappt över den sittande presidenten Jair Bolsonaro. Valet av Lula ger EU nytt hopp för ett samarbete med den sydamerikanska tullunionen Mercosur.

EU visar förnyat intresse för samtal med Mercosur

EU-kommissionen har upprepat sitt intresse att återuppta de havererade samtalen med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Det avslöjade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell nyligen under ett besök i Uruguays huvudstad Montevideo.

IGC räknar med god global skörd

Det internationella spannmålsrådet IGC sänkte nyligen sin senaste prognos för den globala spannmålsskörden 2022/23. Trots detta, stannar årets skörd endast marginellt under rekordskörden från i fjol.

SLC - 295952250 419491173549621 341587477197086943 N
Ukraina hävdar att Ryssland avsiktligt fördröjer vetelaster

Senaste veckoslut lämnade sju fartyg ukrainska hamnar med exportspannmål till länder som löper risk för hungersnöd. Ukrainas regering hävdar emellertid att Ryssland ständigt försöker förhindra trafiken och därmed matförsörjningen i fattiga länder.

SLC - Renfe Grande Descarga 0
Spaniens järnvägar importerar ukrainsk spannmål per järnväg

De spanska statsjärnvägarna Renfe har börjat testa möjligheten att importera spannmål från Ukraina till Spanien med godståg. Det första godståget anlände nyligen till Barcelona med 600 ton spannmål från Ukraina.

SLC - Crop Circle Wikipedia
Fientliga fältcirklar skapar problem för brittiska bönder

Symmetriska sädesfältcirklar på åkern är dekorativa ur ett fågelperspektiv, men de blir dyra för farmaren. Mönstret anläggs i hemlighet på åkern över en natt. Bonden ställs inför ett regelrätt angrepp. ”Crop Circles” har blivit vanliga i både Storbritannien och Tyskland.

Ryssland misstänks smuggla stulen spannmål

Under den ryska invasionen har spannmål för över 500 miljoner dollar stulits från Ukraina och smugglats till länder som Turkiet, Syrien och Libanon. Det hävdar amerikanska Associate Press (AP) och TV-stationen ”Public Broadcasting Service” (PBS).

Nya Zeeland stoppar djurtransporter till havs

Nya Zeeland förbjuder samtliga sjötransporter av levande boskap från slutet av april nästa år.