SLC - Lpx 166475
Tyskt griskött får igen exporteras utanför EU

Senaste höst stoppade utbrotten av svinpest i de östra delarna av Tyskland effektivt all export av tyskt griskött. Nu håller marknaderna på att öppna sig på nytt. Vietnam och flera andra länder tillåter igen import av tyskt griskött från ASF-fria regioner.

Mjölkpriset på GDT steg med 15 procent

Det hade ingen räknat med. På förra veckans GDT-auktion i Nya Zeeland steg exportpriset för mejeriprodukter med i genomsnitt 15 procent.

SLC - Lpx 166895
Matpriserna går i taket på nästan alla områden

De globala matpriserna stiger explosionsartat, konstaterar FN:s livsmedelsorganisation FAO i sin rapport om matprisindexet i februari. Exportpriserna för jordbruksprodukter har stigit till den högsta nivån sedan 2014.

SLC - A320 Hangar Fal
EU och USA pausar tulltvisten om Airbus

EU och USA-regeringen har enats om en tillfällig paus på fyra månader för de ömsesidiga strafftullar som försvårar handeln mellan de två handelsblocken. Under pausen ska parterna förhandla om subventionerna till Airbus och Boeing.

EU exporterade i fjol en rekordmängd griskött

EU:s 27 medlemsländer exporterade under fjolåret mer griskött än någonsin tidigare till tredjeländer utanför EU. Nästan hälften av exporten gick till Kina.

Monsantoaffären blir miljardförlust för Bayer

Bayers köp av konkurrenten Monsanto blir en dyr affär. Senaste vecka tillkännagav Bayer en förlust av 10,5 miljarder euro med anledning av rättstvisterna i kölvattnet efter glyfosataffären.

SLC - 42871411 2157674674553175 8235014798354415616 O
Svenska Oatly planerar börsintroduktion i USA

Den svenska tillverkaren av havrelivsmedel Oatly siktar på en börsintroduktion i USA. I fjol köpte en multinationell grupp för riskkapital in sig i företaget. Nu har Oatly lämnat in en ansökan om börsnotering till de amerikanska finansmyndigheterna.

Brittiska bönder går till storms mot Oatly

I Storbritannien har Oatly utlöst en häftig dispyt med ett reklambudskap som har fått mjölkproducenterna att gå i taket. Enligt producentorganisationerna går Oatly fram med fatala osanningar om CO2-utsläppen från mjölk- och köttproduktionen.

SLC - Biofachmj7Jskb4I6
Marknaden för ekolivsmedel växer både i Europa och globalt

Efterfrågan på ekologiska livsmedel fortsätter att växa i Europa. Under 2019 producerades ekologiska livsmedel i EU till ett värde av 41,4 miljarder euro. Det framgår av statistik från den tyska ekoorganisationen BÖLW. De ekologiska framgångarna fortsätter också globalt.

Kina köper mängder av griskött från USA

Relationerna mellan USA och Kina är inte de bästa möjliga men handeln förefaller att löpa, trots strafftullar och ömsesidiga anklagelser. Under fjolåret importerade Kina mer än 55 procent mer griskött från USA, jämfört med föregående år.

SLC - Lpx 72151
Misstankar om olagligt svinpestvaccin väcker oro i Kina

Det kinesiska grispriset har tagit fart efter spekulationer om en eventuell ny våg av svinpest i landet. Enligt nyhetsbyråerna har Kinas grisproduktion återhämtat sig nästan helt efter svinpestepidemin, men nu väcker en ny stam stor förundran.

Fågelvirus överfördes till människor i Ryssland

Ryska myndigheter har bekräftat att fågelinfluensa av undertypen H5N8 har smittat till människor i en hönsgård. Fallet uppges ha inträffat redan i december i närheten av Volgograd. Sju personer fick lindriga symtom.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning