SLC - G2
Georgien dränks i billigt ryskt vetemjöl

I Georgien konkurreras veteodlare ut av billigt vete och mjöl från Ryssland. Vi har besökt Nikoloz Beniaidze som är en av Georgiens största veteodlare. Trots att skörden närmar sig är hans lager fortfarande fulla av vete från förra årets skörd.

SLC - Grain Initiative Bsgi Vessel Movements 2023
Ryssland blockerar spannmålskorridoren

Ryssland uttrycker missnöje över avtalet om utskeppning av spannmål från de ukrainska Svartahavshamnarna till fjärran destinationer. Enligt ukrainska källor fördröjer Ryssland kontrollerna och registreringen av passerande fartyg i Bosporen.

SLC - Nep1
Klimatsmart business inom fiskodling och skog i Nepal

I Chitwan och Nawalparasi distrikten i Nepal stöder Food and Forest Development Finland – FFD tre kooperativ och fem grupper med sammanlagt 300 kvinnliga fiskodlare. Under FFD:s årliga projektbesök går vi igenom projektaktiviteterna, och den här gången står klimatsmart fiskodling och uppstartandet av olika typer av business högt på agendan.

Nya Zeeland förbjuder sjötransport av boskap

Nya Zeeland har definitivt förbjudit alla sjötransporter av levande boskap. Ett beslut som fattades redan förra året har nu trätt i kraft. Boskap och andra nyttodjur får numera endast transporteras med flyg.

Ryssland hotar att lämna spannmålsavtalet

Avtalet mellan Ryssland och Ukraina om export av spannmål via Svarta havet är igen i farozonen. Avtalet löper fram till den 18 maj och har förlängts flera gånger. Denna gång hotar Ryssland att säga upp avtalet med hänvisning till ”terrorattacker” mot Krim.

18.000 mjölkkor dog efter explosion på USA-gård

En katastrofal explosion på en stor mjölkgård i USA-delstaten Texas har dödat 18.000 mjölkkor på en gång. Enligt myndigheterna berodde olyckan sannolikt på överhettning i samband med ett tekniskt fel.

SLC - Brandikuvat 2021 K Supermarket Mustapekka 34
Matpriserna faller för tolfte månaden i följd

Livsmedelspriserna i världen fortsatte att falla i mars för den tolfte månaden i rad, rapporterar FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO. Sedan mars månad i fjol har priset på livsmedel statistiskt sett fallit med 20,5 procent.

Tredje rekordåret för Australiens jordbruk

Jordbrukarna i Australien kan glädja sig över ett nytt rekordår 2022/23. Enligt Australiens jordbruksmyndighet Abares steg jordbrukssektorns produktionsvärde detta år till omräknat 57 miljarder euro.

SLC - 314411855 430657175905348 7608980764910616077 N
IPCC-rapporten varnar bönder för extrem torka

FN:s klimatpanel IPCC publicerade denna vecka sin slutrapport. Enligt experterna blir det svårare för mänskligheten att bromsa uppvärmningen. Detta ställer nya krav på jordbruket, som måste kämpa häftigare än tidigare mot hetta och torka.

Exporten av spannmål fortsätter från Svarta havet

Ryssland, Ukraina, Turkiet och FN enades senaste vecka om en förlängning av exporten av ukrainsk spannmål från hamnarna i Svarta havet. Ryssland vill emellertid begränsa avtalsperioden till 60 dagar mot tidigare 120 dagar.

Århundradets torka slår mot Argentinas jordbruk

Jordbruket i Argentina plågas av den svåraste klimatkrisen i landets historia. En extrem hetta och torka har enligt uppskattningar redan kostat tre procent av landets bruttonationalprodukt.

SLC - Brave Commander
Ryssland förlänger avtalet om spannmål med 60 dagar

Ryssland har gått med på en förlängning av avtalet om export av ukrainsk spannmål via tre hamnar i Svarta havet. Till skillnad från tidigare, gäller nya avtalet endast 60 dagar. Dessutom ställer Ryssland nya villkor.