SLC - B07225Ee 46De 41F9 Bcb1 Afd770952985
Kinas jordbruk lider svårt av extrem torka

Det är inte bara Europa som lider under extrem hetta och torka. Kina lider av den svåraste torkan sedan mer än sextio år. Flera floder i landet har redan torkat ut, särskilt i de sydliga och sydvästliga provinserna.

SLC - Ukraine Storage
FAO och Kanada stöder nya spannmålslager i Ukraina

FN:s livsmedelsorganisation FAO lanserar tillsammans med Kanada ett initiativ för att bygga nya spannmålslager i Ukraina. Projektet ska åtgärda den svåra bristen på lagringskapacitet i landet.

SLC - 299331583 2195428257295424 7307349282604899587 N
Ukraina förväntas öka sin export av spannmål

Spannmålsskörden har inletts under osäkra förhållanden i Ukraina. Trots alla problem torde landets spannmålsskörd bli större än väntat. Prognosen har höjts med omkring tio procent.

SLC - Shopping Market Grocery Marketplace Food Market Street Market Seller Grocery Shopping Farmer Market T20 6L7A Bp E1541624006583
Priserna på agrarprodukter pressades globalt i juli månad

FAO:s globala prisindex för livsmedel föll under juli månad för fjärde gången i rad med 8,6 procent. Prisfallet återspeglar den kraftigaste månatliga svackan inom matförsörjningen sedan oktober 2008. Mest sjönk priserna på spannmål och vegetabilisk olja.

Ryssland sänker målen för exporten av spannmål

Den ryska spannmålsskörden löper sämre än väntat. Enligt planerna borde Ryssland i år skörda 130 miljoner ton spannmål. Målet går knappast att nå och därför måste regeringen sänka målsättningarna för exporten av årets veteskörd.

SLC - Rayoni Signal 2022 08 02 222455
Majslast från Ukraina hamnade på villovägar

För en dryg vecka sedan hyllades den första krigstida spannmålsexporten från Ukraina, då det första exportlasten av 26.000 ton majs lämnade landet per fartyg. Enligt uppgift bestod lasten av kycklingfoder för Libanon, men majsen kom aldrig fram till bestämmelseorten.

EU och Nya Zeeland enades om handelsavtal

Efter fyra års samtal har EU och Nya Zeeland slutit ett frihandelsavtal.

SLC - Lome Notfars 500G 1
Svensk butikskedja lanserar första metanfattiga nötköttet

Den svenska butikskedjan Coop har lanserat ett metanfattigt nötkött som uppges vara först i världen i sitt slag. Köttet härstammar från ungtjurar som har utfodrats med ett särskilt fodertillskott som reducerar djurens utsläpp av metan.

SLC - Razoni Ministry Of Infrastructure Ue
Första fartyget lade ut med spannmål från Odessa

På måndagsmorgonen lämnade den första exportlasten av spannmål och livsmedel sedan februari Odessas hamn i Ukraina. Det Sierra Leone-flaggade torrlastfartyget ”Razoni” är lastat med 26.000 ton ukrainsk majs med destination Tripoli i Libanon.

Australien skärper ASF-kontroller

Myndigheterna i Australien har påträffat fragment av mul- och klövsjuka och virus från afrikansk svinpest i köttprodukter. Jordbruksministeriet har skärpt övervakningen och kontrollen av köttprodukter vid gränserna samt i butiker.

SLC - Guatemala 31
I Guatemala lider hälften av barnen av undernäring

I Guatemala, Centralamerikas starkaste ekonomi, lider närmare hälften av barnen av kronisk undernäring. Situationen är värst på landsbygden.

Första vaccinet mot ASF lanseras

Vietnam meddelar att ett kommersiellt och effektivt vaccin mot afrikansk svinpest är färdigt.