Högt gaspris bromsar industrins gödselproduktion

Stigande priser på naturgas tvingar stora gödseltillverkare som Yara International och CF Industries att dra ner produktionen av ammoniak.

Brittiska myndigheter utreder BSE hos en ko

De brittiska veterinärmyndigheterna har upptäckt ett fall av klassisk BSE hos en död ko på en gård i Somerset i sydvästra England.

USA och EU försöker minska metanutsläppen

EU och USA strävar till att sänka de gemensamma utsläppen av metan i atmosfären med en tredjedel fram till 2030, utgående från fjolårets nivå. Det uppger nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till ett gemensamt dokument.

SLC - Field 2513272 1920
Priserna på livsmedel stiger igen globalt

Priserna på globala baslivsmedel har igen börjat stiga efter en kort paus på två månader. Matpriserna i FAO:s standardmatkorg steg i augusti med 3,1 procent. Mest steg priserna på spannmål, växtoljor och socker.

SLC - Canada Harvest Dan Loran Gv Z Eueux Lu Unsplash
IGC sänker utsikterna för spannmålsskörden

Det internationella spannmålsrådet International Grains Council (IGC) har sänkt sin globala spannmålsprognos för det innevarande skördeåret 2021-22. Utsikterna för Kanada, USA och Ryssland har försämrats.

SLC - 3F7330 Bcdec8Bb03D54E9888507A2E213F87A4 Mv2
Stridsvagnsförare söks för tröskning i Australien

Efter fjolårets rekordskörd kalkylerar Australiens farmare också detta år med en ovanligt stor skörd. Problemet är en akut brist på utländsk arbetskraft. Nu söker farmarna pensionerade militärveteraner och stridsvagnsförare med färdigheter att köra tröska.

SLC - Lpx 93648
Algfoder sänker tydligt biffkornas metanutsläpp

Vänner av saftiga biffar ska också i framtiden njuta av måltiderna utan dåligt samvete för klimatet. I Australien presenterades nyligen en emissionsfattig nötstek från boskap som matas med ett tillskott av havsalger. Biffen uppges vara lika god och saftig som tidigare.

SLC - A9310B90 6584 45Ba A443 8281E146A065
Snellman inleder export till Hong Kong

Snellman inleder exporten av konsumentförpackade köttprodukter till Hong Kong. Från och med den 1 oktober kan konsumenter i Hong Kong köpa Snellmans konsumentförpackade varor i 70 butiker.

SLC - 51138167103 E285259E09 O
USA-farmare lider av svår vattenbrist

För första gången i historien har USA-myndigheterna i tre västliga delstater officiellt deklarerat vattenbrist. Vattenståndet i USA:s viktigaste vattenreservoar Lake Mead i anslutning till Colorado River har sjunkit till en historiskt sett katastrofalt låg nivå.

Spekulanter börjar handla med vatten på börsen

Vatten är på väg att bli en knapp resurs och en eftertraktad vara ute i världen. Därför har det faktiskt blivit möjligt att spekulera i det framtida priset på vatten, i likhet med motsvarande börshandel med olja, guld, vete eller soja.

Riklig äppelskörd på södra halvklotet

Äppelodlarna på det södra halvklotet inväntar en god skörd. Enligt WAPA torde den samlade äppelproduktionen i Argentina, Australien, Brasilien, Chile, Nya Zeeland och Sydafrika detta år öka med sex procent.

Kritiskt läge för sibiriska bränder

De häftiga skogsbränderna i Sibirien fortsätter att härja med oförminskad styrka. Enligt de ryska forstskyddsmyndigheterna har läget inte förbättrats. På tisdagen rapporterades 238 olika bränder i regionen.