Växtskyddskonferens i Helsingfors ställs in

Den internationella växtskyddskonferensen som var planerad att hållas i Helsingfors nästa sommar ställs in har företrädare för medlemsländerna i FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), avtalsparterna i den internationella växtskyddskonventionen (IPPC) samt intressegrupperna för växtskydd och FAO-tjänstemän kommit fram till.

SLC - Okonjo Iweala
WTO fick ny chef efter lång väntetid

Efter en lång paus har världshandelsorganisationen WTO fått sin första kvinnliga chef. Hon heter Ngozi Okonjo-Iweala och kommer från Nigeria. Indirekt var hennes val en följd av presidentbytet i USA.

SLC - 20110816 Osec Lsc 0457 Usdagov
Nygammal jordbruksminister fick grönt ljus i USA

USA:s jordbruksminister Tom Vilsack vill i första hand prioritera bekämpningen av covid-19-pandemin och klimatförändringen. Han kommer också att arbeta för jämlikhet mellan raserna. Det lovade Vilsack i en utfrågning i senaten.

Bayer försöker undvika framtida glyfosatdomar

Den tyska kemikoncernen Bayer har nått ett formellt avtal som ska fria koncernen mot framtida anspråk på skadeersättningar i rättegångar om glyfosat. I gengäld ska personer som hävdar att de skadats av glyfosat ersättas med en klumpsumma.

SLC - Lpx 114169
Exportrestriktioner kan bli en fara för matsäkerheten

I kristider hotar regeringarna gärna med handelsrestriktioner, men de är ofta ett tveeggat svärd. I ogynnsamma fall kan åtgärderna förvärra krisen till den grad att de hotar matförsörjningen, visar en studie som har publicerats i tidskriften Nature Food.

Libanon lider av svår matbrist

Följderna av fjolårets svåra explosion i ett lager med ammoniummitrat i Libanons huvudstad Beirut har förorsakat en ekonomisk och humanitär kris i landet. Coronakrisen har starkt bidragit till problemen och nu hotar en hungerkatastrof.

Rysk exporttull kan bli dyr för bönderna

I medlet av februari inför Ryssland en exporttull på 25 euro per ton för vete. Enligt planerna fördubblas skatten ytterligare från den första mars. Tullen beräknas kosta producenterna 1,4 miljarder euro i form av förlorad omsättning.

SLC - Lpx 141722
Frihandel är bra för EU:s matexport

Frihandeln är det bästa sättet att skydda den jordbruksbaserade livsmedelssektorn. Tullsänkningar i lämpliga portioner gynnar under strecket både export och import, fastställer EU:s gemensamma forskningscentrum JRC i en färsk rapport.

SLC - 61512949 10155978545216104 2805108793887686656 O
EU försöker trappa ned handelstvisten med USA

EU-kommissionen vill förbättra de inflammerade handelsrelationerna mellan USA och EU. De svåra handelskonflikterna måste lösas med det snaraste, men den nya USA-administrationen förefaller inte att ha någon brådska.

SLC - Lpx 145929
Zoonoserna har blivit en internationell plåga

De senaste månaderna har en ovanligt häftig våg av fågelinfluensa dragit fram över Europa. Epidemin är inte farlig för människor, men de ekonomiska konsekvenserna är svåra. Tyska experter betraktar numera zoonoser som ett internationellt fenomen.

SLC - Gruene Vo6 2392
EU-misstron mot gensaxen hindrar den globala handeln

Den europeiska genteknikrätten och förbudet mot gensaxen utgör ett hinder för utvecklingsländer som vill bedriva handel med jordbruksprodukter. Det hävdade en tysk agrarekonom under en digital diskussionsrunda i Berlin.

Ledaren: Tårarna från väster

Den nya presidenten Joe Biden har naturligtvis insett att man måste satsa på den amerikanska landsbygden, om man vill ena folket. Det måste också vara orsaken till att han har valt veteranen Tom Vilsack som jordbruksminister, noterar Micke Godtfredsen.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning