SLC - Lpx 00161704
Kriget i Ukraina dämpar den globala veteskörden

Den globala veteskörden minskar detta år med nästan 11 miljoner ton, jämfört med 2022. Enligt FN:s jordbruksorganisation FAO reduceras arealen med höstvete att minska märkbart, med tydliga effekter på den globala veteproduktionen.

FAO:s matindex föll för elfte månaden i rad

FAO:s globala matprisindex fortsatte att falla i februari för den elfte månaden i följd. Under de senaste tolv månaderna har indexet fallit med 18,7 procent sedan toppvärdet i mars 2022. Indexet för socker steg rejält under månaden.

Globala veteskörden blir större än beräknat

Det internationella spannmålsrådet International Grains Council räknar globalt med en rekordstor veteskörd. Ryssland, Kazakstan och Australien kommer sannolikt att exportera mer vete än beräknat.

Världshandeln trotsade Rysslands angreppskrig

I samband med Rysslands angreppskrig mot Ukraina förutspådde handelsexperter omfattande problem för världshandeln. De värsta scenarierna uteblev trots allt. Den internationella ekonomin har varit robustare än väntat, hävdar WTO.

SLC - Biofachotirol
Marknaden för ekomat växte i EU och globalt 2021

Den europeiska marknaden för ekologiska livsmedel slog ett nytt rekord 2021. Försäljningen ökade under det året med nästan fyra procent till ett värde av 54,5 miljarder euro. Ekoarealen utvidgades samma år med 0,8 miljoner hektar.

Gödselbrist hotar skörden i Ukraina

Ukraina har skördat 98 procent av spannmålen från säsongen 2022. Enligt jordbruksministeriet tröskade landets bönder omkring 50 miljoner ton spannmål. Nästa år riskerar skörden att bli betydligt mindre på grund av gödselbrist.

USA pressade Mexiko att importera GM-majs

Mexiko har mjukat upp ett planerat förbud mot import av genetiskt modifierad majs från USA. Förbudet hade förorsakat politiska spänningar mellan länderna. Den mexikanska regeringen måste lindra sin stränga linje för GM-importen.

EU och Nya Zeeland ratificerar handelsavtal

Det färdiga handelsavtalet mellan EU och Nya Zeeland har lagts fram inför EU-rådet för ratificering. Avtalet väntas öka den bilaterala handeln mellan EU och Nya Zeeland med upp till 30 procent.

Bayer får ny chef

Den tyska kemikoncernen Bayer har fått en ny chef. Den nuvarande verkställande direktören Werner Baumann har i förtid lämnat koncernen.

Ukraina kalkylerar med halverad veteskörd

Ukraina var länge känt som Europas kornbod, men kriget har satt tydliga spår på skördarna. De ukrainska spannmålsodlarna befarar att landets skörd av spannmål och oljeväxter kan halveras detta år, jämfört med normala tider.

SLC - Fao Getreide Entladung Frachtschiff
FAO:s matprisindex fortsatte nedåt i januari

FAO:s matprisindex föll i januari för tionde gången i rad, rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Prisfall noterades för vegetabiliska oljor, mjölk och socker, medan priserna för spannmål och kött förblev i stort sett stabila.

SLC - Lpx 00160333
Kriget i Ukraina hotar globala veteförsörjningen

Den globala vetearealen väntas krympa ytterligare nästa år. Allt som allt minskar de tillgängliga exportvolymerna på grund av kriget i Ukraina. Klimatförändringen bidrar också till förluster. Det bekymrar forskarna.