SLC - Bandeiramercosul Je97Twn
Kritiken mot Mercosur tilltar i flera EU-länder

Nederländerna har anslutit sig till den växande skaran EU-länder som motsätter sig frihandelsavtalet med de fyra sydamerikanska Mercosurländerna. En knapp majoritet i parlamentet röstade nyligen emot avtalet.

SLC - Lpx 174058
USA-domstol stoppar ogräsmedlet Dicamba

Det omstridda ogräsmedlet Dicamba får inte längre saluföras i USA. En domstol har upphävt tillståndet för det extremt flyktiga medlet, som ofta har skadat angränsande odlingar. Odlare får i alla fall använda upp sina förråd fram till slutet av juli.

SLC - Lpx 47920
FAO-matindexet föll på nytt i maj

Världsmarknadspriserna på baslivsmedel fortsatte att falla i maj för den fjärde månaden i följd. De negativa följderna av coronakrisen och ett starkt utbud på världsmarknaderna präglade utvecklingen, noterar FN-organisationen FAO.

SLC - P042291 343327
Phil Hogan skulle gärna bli generaldirektör för WTO

EU:s handelskommissionär Phil Hogan har visat intresse att efterträda brasilianaren Roberto Azevêdo som chef för världshandelsorganisationen WTO. Hogan bedöms ha goda chanser att få jobbet, förutsatt att EU-länderna enas om hans kandidatur.

SLC - Cmacgm Marco Polo Dietmar Hasenpusch
Sämre exportsug på skummjölkspulver

EU exporterar just nu mejeriprodukter med varierande framgång. Medan exporten av skummjölkspulver går knackigare än tidigare, är den internationella efterfrågan på smör desto större.

USA börjar betala ut coronastöd till farmare

President Donald Trump utlovade för några veckor sedan ett specialstöd till USA:s bönder som kompensation för förluster under coronakrisen. Nu står pengarna till förfogande. Farmarna uppmanas att i rask takt anmäla sig hos den lokala jordbruksbyrån.

SLC - Calyxt
USA-företag marknadsför ”GMO-fri” genredigerad soja

En ny och lätt sojaolja har nyligen lanserats på USA-marknaden. Oljan med namnet Calyno framställs av genredigerade sojabönor, men marknadsförs fullt lagligt som GMO-fri produkt. I EU vore det inte möjligt.

Internationellt webbseminarium om riskhantering 11.6

Food and Forest Development Finland FFD ordnar ett internationellt webbseminarium 11.6 om hur småbrukare lyckas hantera kort- och långvariga risker.

SLC - Lpx 125323
Bayer hoppas på snar förlikning om glyfosat

Kemi- och läkemedelskoncernen Bayer är uppenbarligen på väg att nå en förlikning för en väsentlig del av de skadeståndsanspråk som har ställts i USA i samband med den så kallade Roundup-affären. Muntliga avtal har enligt uppgift träffats i upp till 85.000 fall.

SLC - 65453962 2500383666646593 7776006360621121536 O
Boskapsauktioner flyttar över till nätet

Coronakrisen har förändrat seder och vanor inom många områden. Nu har till och med gamla och traditionella aktiviteter börjat flytta till nätet. I Nya Zeeland har virtuella boskapsauktioner väckt stort intresse.

SLC - 48864541378 00Fcd5347D O
WTO:s generaldirektör avgår mitt i handelskrisen

Världshandelsorganisationen WTO måste leta fram en ny generaldirektör. Brasilianaren Roberto Azevedo har oväntat sagt upp sig mitt under den kanske största krisen hittills inom världshandeln. Azevedo har varit chef för WTO sedan 2013.

SLC - Filippinerna 4
Småbrukare på Filippinerna för en kamp på liv och död

Filippinerna har blivit världens farligaste land för småbönder och markförsvarare. Sedan sommaren 2016, har närmare 160 personer dödats.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning