SLC - 20210330 Pht01128 Original
Agrarpolitiker öppnar EU-kanalerna till USA

De politiska kanalerna mellan EU och USA börjar småningom öppnas efter alla motgångar under Trump-eran. Dessutom har coronaläget dämpat relationerna. Det är kanske ännu för tidigt att tala om töväder, men telefondiplomatin ser ut att fungera igen.

FFD-webbinarium om nya riktningar för livsmedelssystemet

Food and Forest Development Finland FFD ordnar ett webbinarium 21.4 om hur finländska aktörer kan stöda globala sydliga partners mot ett mer hållbart, rättvist och inkluderande livsmedelssystem.

Mejerijätten Fonterra säljer mjölkgårdar i Kina

Den nyzeeländska mejerikoncernen Fonterra gör sig komplett av med sina mjölkgårdar i Kina. Det kinesiska äventyret har varit olönsamt och nu får mjölkgårdarna stryka med, fastän koncernen för övrigt har ett starkt halvår bakom sig.

SLC - 162521820 3954700394587051 4129309952460460614 O
Farmare och boskap drabbas av översvämningar i Australien

Häftiga och långvariga regn har framkallat svåra översvämningar i de östra delarna av Australien. Hus, åkrar, boskap har hamnat under vatten eller spolats bort. Åkrarna har förvandlats till stora sjöar.

EU-ombudsmannen kritiserar mercosuravtalet

EU:s handelsavtal med sydamerikanska Mercosur är igen föremål för kritik. Enligt EU-ombudsmannen Emily O`Reilly har kommissionen försummat att utföra en konsekvensanalys innan avtalet färdigställdes.

SLC - 48478Cc8 2B1A 4843 9C5A 2Cd0Bc2D5A6B
Ökande mängd livsmedel exporteras från Finland

Exportvärdet för jordbruksprodukter och livsmedel uppgick 2020 till sammanlagt över 1,7 miljarder euro. Under perioden 2015-2020 har exportvärdet ökat kraftigt, med nästan en kvarts miljard (+16 %), uppger Naturresursinstitutet.

Protektionismen frodas i den globala agrarhandeln

Världshandelsorganisationen WTO är fortfarande i dåligt skick. Än så länge ser man inga tecken på initiativ mot den globala protektionismen. Mer eller mindre alla länder eller sammanslutningar av länder drar hemåt.

SLC - Globalhandel Webben
Överhettning och osäkerhet håller spannmålspriset högt

Stigande priser på vete, korn och majs har präglat de globala marknaderna för spannmål under den gångna vintern. Exportpriserna har ställvis nått den högsta nivån sedan 2014. Trots detta är analytikerna försiktiga i sina marknadsprognoser.

Kina hotar utvecklare av olagliga ASF-vaccin

De kinesiska myndigheterna hotar utvecklare av olagliga vaccin mot afrikansk svinpest med höga böter och framtida yrkesförbud. Förbjudna vaccin misstänks redan ha förorsakat riskabla mutationer i Kina.

SLC - Lpx 174355
USA-farmare ser fram emot rekordstort stimulanspaket

USA-senaten och representanthuset har givit grönt ljus för ett brett upplagt konjunkturprogram till ett värde av 1,9 biljoner dollar (1,6 biljoner euro). USA:s farmare kommer att ha stor nytta av paketet, anser jordbruksminister Tom Vilsack.

SLC - P050509 742715
EU-producenter efterlyser töväder mellan EU och USA

USA och EU har enats om att skjuta upp tullbråket kring Airbus och Boeing med fyra månader för att skapa arbetsro i förhandlingarna. Copa och Cogeca uppmanar båda sidorna att utnyttja tillfället på bästa möjliga sätt med målet att nå en varaktig dialog.

SLC - Ipm1
Växtskyddskoncept främjar utkomst och miljö för småbrukare i Zambia

Småbrukare i Zambia får ofta tilläggsinkomster genom direktförsäljning av färska mangofrukter under säsongen från mitten av oktober till mitten av februari. Samtidigt är också mangofrukten en viktig näringskälla för småbrukarfamiljerna själva. Fruktflugan bactrocera dorsalis har förorsakat stora förluster, men nu har man hittat lösningar med bland annat naturliga fiender av flugan. De ingår i ett koncept med kombinationer av bekämpningsmetoder kallat Integrated Pest Management.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning