Det färdiga handelsavtalet mellan EU och Nya Zeeland har lagts fram inför EU-rådet för ratificering. Avtalet väntas öka den bilaterala handeln mellan EU och Nya Zeeland med upp till 30 procent.
Den tyska kemikoncernen Bayer har fått en ny chef. Den nuvarande verkställande direktören Werner Baumann har i förtid lämnat koncernen.
Ukraina var länge känt som Europas kornbod, men kriget har satt tydliga spår på skördarna. De ukrainska spannmålsodlarna befarar att landets skörd av spannmål och oljeväxter kan halveras detta år, jämfört med normala tider.

FAO:s matprisindex föll i januari för tionde gången i rad, rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Prisfall noterades för vegetabiliska oljor, mjölk och socker, medan priserna för spannmål och kött förblev i stort sett stabila.

Den globala vetearealen väntas krympa ytterligare nästa år. Allt som allt minskar de tillgängliga exportvolymerna på grund av kriget i Ukraina. Klimatförändringen bidrar också till förluster. Det bekymrar forskarna.

Nya grödor utvecklas ständigt för att anpassa jordbruket till förändrade förutsättningar som klimatförändringen tvingar fram. Ett av de tänkbara alternativen är det fleråriga vetegräset, som tyska forskare vid universitetet i Hohenheim arbetar med.

Ryssland anklagas för att smuggla ut vete till världsmarknaderna, fastän varan med rätta borde tillhöra Ukraina. Det hävdar åtminstone forskare vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasa, som baserar sina uppgifter på satellitbilder.

Ukraina kan fortsätta att exportera spannmål via Svarta havet. Ryssland, Ukraina, FN och Turkiet enades senaste fredag om en förlängning av avtalet med 120 dagar. Det gamla avtalet skulle ha löpt ut den 19 november.

Nya Zeeland kommer att införa en ”rapskatt” för nötkreatur. Emissionerna härstammar till största delen från landets boskap, som betecknas som ett av de svåraste miljöproblemen. Skatten riktar sig därför mot nötboskapen.

Enligt FN:s livsmedelsorganisation FAO har de globala matpriserna stabiliserats. I oktober månad har priserna i medeltal förblivit oförändrade. Spannmålen har blivit dyrare, men i gengäld har priserna inom andra produktgrupper backat något.
Priset på gödsel har fallit på världsmarknaderna. Gaspriset har sjunkit och därmed också gödseltillverkarnas produktionskostnader. Jordbrukarna fortsätter att vara återhållsamma med sina inköp av gödsel, vilket i sin tur sätter press på industrin.
Finland ska stödja Världslivsmedelsprogrammet WFP:s spannmålsfartygs resa från Ukraina till Somalia, uppger Utrikesministeriet.