Afrikanska länder köper argentinskt vete

Svåra konflikter påverkar världshandeln. Under det första halvåret 2022 har Argentina aldrig exporterat så mycket vete. På grund av kriget i Ukraina importerar de afrikanska länderna betydligt mer vete från Argentina.

SLC - 3622531117 8Be405D9C7 O
Ryskt vete exporteras trots restriktionerna

Det pågående kriget i Ukraina har kraftigt begränsat den ukrainska exporten av spannmål. Samtidigt ser den ryska veteexporten ut att rulla på i oförändrad takt, även om omkostnaderna är högre, skriver Jordbruksaktuellt.

SLC - Troskning Jsg
Dyrare mat men ingen brist i Ukrainakrigets spår

Rysslands krig mot Ukraina riskerar att kraftigt minska matproduktionen där. Ukraina är en stor exportör och därför har kriget lett till oro för brist på mat. En ny studie har undersökt vilken effekt kriget kan få på priser, handel och global produktion av jordbruksprodukter, och kommer fram till att det kan ge högre matpriser men inte någon global brist på livsmedel.

IGC kalkylerar med normal spannmålsskörd

Det internationella spannmålsrådet IGC räknar i sin senaste prognos inte med några dramatiska förskjutningar i produktionen.

SLC - Ukraine
Ukrainas jordbrukare röjer minor före sådden

Fram till den 20 april hade de ukrainska jordbrukarna sått tre miljoner hektar vårgrödor av sammanlagt planerade 12 miljoner hektar.

USA-farmare kämpar mot en sen och kylig vår

Vårbruket avancerar alltför långsamt i amerikanska Mellanvästern. De närmaste veckorna är avgörande för sådden majs och sojabönor.

FAO:s matprisindex steg till alla tiders högsta nivå

Kriget i Ukraina pressar rejält upp de internationella matpriserna. Det märker alla konsumenter, men trenden bekräftas nu officiellt av FN:s livsmedelsorganisation FAO.

Ukraina vill exportera vete via baltiska hamnar

Ukraina vill utvidga järnvägstransporterna med tanke på spannmålsexporten, men logistiken är ett nålsöga.

De som flytt kriget i Ukraina behöver inte längre vänta på att få börja arbeta eller studera i Finland

De som har flytt kriget i Ukraina, och som ska ansöka eller redan ansökt om tillfälligt skydd i Finland, kan nu börja arbeta eller studera tidigare än förut. Det här enligt Migris meddelande förra veckan.

SLC - Agco Csm Traktorenmarkt S 10 Au Opt 70B0979C1E
Logistikproblem stör traktormarknaden i EU

Den europeiska traktorförsäljningen ökade med 17 procent under 2021. Det är ett bra resultat med hänsyn till omständigheterna, eftersom covid-19 fortfarande stör logistiken. En tilltagande brist på komponenter hämmar dessutom produktionen.

Ukraina fick ny jordbruksminister

Ukrainas jordbruksminister Roman Leshschenko lämnade förra veckan sin post av hälsoskäl. Han efterträds av den erfarna politikern Mykola Solskyi, som senast var ordförande för jordbruksutskottet i Ukrainas parlament.

Fonterra lämnar ryska marknaden

Den nyzeeländska mejerijätten Fonterra har stoppat exporten av mejeriprodukter till Ryssland som en reaktion på kriget med Ukraina. Enligt Fonterra-chefen Miles Hurrell är det ingen idé att fortsätta samarbetet under nuvarande omständigheter.