EU Marknad

Copa-Cogeca kräver stöd för agrarmarknader

EU måste brådskande införa tunga åtgärder för att stabilisera marknaderna för bland annat mjölk, nötkött och fårkött. Det kräver bondeorganisationen Copa-Cogeca i ett brev till kommissionen.

I brevet till generaldirektionen för jordbruk hänvisar Copa-Cogeca till det dramatiska prisfallet på centrala jordbruksprodukter. Marknaden försvann då restauranger, hotell och andra storkonsumenter stängde sina dörrar.

De europeiska producentorganisationerna fordrar stöd för privat lagring av skummjölkspulver, ost och smör. Åtgärderna borde därutöver stärkas genom offentlig intervention på marknaderna.

Producenterna efterlyser också förstärkta marknadsåtgärder och privat lagring inom sektorerna för nöt- och kalvkött samt får- och getkött. De europeiska producenterna bekymrar sig dessutom över den fortsatta importen av nötkött.

Copa-Cogeca uppmanar kommissionen att skärpa förvaltningen av importkvoter för nötkött som åtnjuter preferenstullar. Producenterna påpekar att imporvara från sydamerikanska Mercosur hotar EU-marknaden trots det spända läget.

Samtidigt hänvisar producenterna till betydelsen av öppna gränser och fria transporter av varor mellan fungerande marknader för jordbruksprodukter. Transporterna av bland annat mejeriprodukter har lidit av förseningar och karantänsregler vid gränserna.

De många störningarna inom transporterna av färska produkter har medfört att många mejerier i stället stärker sin produktion av skummjölkspulver. Detta har lett till fallande priser som närmar sig interventionsnivån.

Copa-Cogeca kräver specialåtgärder till följd av coronakrisen. Åtgärderna borde finansieras utan att belasta den ordinarie jordbruksbudgeten. Covid-19 är en grund för att utropa force majeure utan risk att bryta mot konkurrensbestämmelserna.

Generalsekreterare Pekka Pesonen uttryckte sin besvikelse över att EU:s särskilda utskott för jordbruk och landsbygdens utveckling ännu inte har reagerat. Under mötet i början av påskveckan fattade utskottet inget beslut om stödåtgärder för gårdar i nöd.