Jordbruk EU

CEJA välkomnar kommissionens krisåtgärder

Takorganisationen för unga lantbrukare i Europa (CEJA) välkomnar möjligheterna som EU-kommissionen nu erbjuder medlemsländerna för att trygga jordbrukarnas kassaflöde under coronakrisen.

Unga producenter är som företagare ofta i en särskilt sårbar situation vid krislägen. Tillgängligheten till kredit och svaga möjligheter till att investera är betydande utmaningar för europeiska unga lantbrukare redan under normalläge. Unga producenter är mer utsatta för störningar i ekonomin och är därmed mer beroende av offentligt finansierade stöd.

Efterlyser mer flexibilitet

De åtgärder som CEJA alldeles särskilt vill se förverkligade är lättnader och mer flexibilitet i bruk av EU:s struktur- och investeringsfonder inklusive europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, mer flexibilitet gällande krediter och lån samt omfördelning av kvarstående medel från landsbygdsutvecklingsprogrammet för att verkställa krisåtgärder.

CEJA vill också skjuta upp medlemsstaternas årliga rapportering för landsbygdsutvecklingsprogrammet samt se lättnader och flexibilitet i användning av övriga verktyg i CAP. Man vill ytterligare att en högre andel av stöden betalas som förskott samt att färre övervakningar sker på gårdarna och överlag se mer spelrum för de tidsbestämda kraven.