Jordbruk EU

Vegetarisk skolmat
väcker strid i Frankrike

I den franska staden Lyon har en bitter debatt uppstått efter att stadens gröna borgmästare beslutade att enbart servera vegetarisk mat i skolorna under coronakrisen. Traktens jordbrukare och slaktare är ordentligt sura.

Stadens gröna borgmästare vill spara pengar och anser att skoleleverna måste nöja sig med en enda maträtt under coronakrisen. Detta resulterade i att eleverna endast serveras vegetarisk mat.

Beslutet resulterade i en häftig debatt, eftersom föräldrar, allmänhet, kommunalpolitiker och numera också Frankrikes jordbruksminister började misstänka att den gröna borgmästaren har ett politiskt motiv för sitt beslut.

Debatten nu eskalerat, efter att inrikesminister Gérald Darmanin har hört av sig från Paris. Darmanin misstänker att den gröna borgmästaren Gregory Doyucet har fattat beslutet på ideologiska grunder.

Ministern betecknar beslutet att enbart servera vegetarisk skolmat som en grov förolämpning mot Frankrikes slaktare och bönder. En försvårande omständighet är att detta uttryckligen sker i Lyon, som är känd för sina delikata kötträtter.

Inrikesministern har nu fått stöd av jordbruksminister Julien Denormandie, som misstänker grön ideologi som motiv för den köttfria matsedeln. Enligt ministern ska skolelever ha rätt till stärkande och hälsosam mat, i bästa fall kött.

Unga jordbrukare protesterar

Nu har situationen eskalerat. Den regionala bondeorganisationen har reagerat tillsammans med traktens unga jordbrukare. Detta resulterade i protester framför stadens rådhus. Men den gröna borgmästaren ger inte upp.

Gregory Doyucet har ingen lust att bråka om saken. Han vill i vilket fall som helst fortsätta med den vegetariska skolmaten. Enligt borgmästaren väntar tusentals elever på sin skolmat. Den är viktig i dessa pandemitider då familjerna måste spara.

Jordbruksminister Denormandie har nu bett stadens polismästare att använda sina påverkningsmöjligheter gentemot de lokala politikerna. Ministern kräver att beslutet ska återtas så att skolorna igen får servera ordentlig mat.

Inrikesministern stöder kraven. Darmanin kritiserar borgmästaren för en moraliserande och elitistisk politik som är typisk för gröna politiker. Det finns många barn som bara har en chans att äta kött i samband med skolmaten, kommenterar ministern.

Borgmästaren anar en politisk komplott. Han hänvisar till omorganiseringar som skolorna måste vidta under coronakrisen. Vi måste minska utsläppen av växthusgaser. Det hjälper att dra ned på köttkonsumtionen, vidhåller Gregory Doyucet.