Nya ASF-fall i Tyskland

UPPDATERING: I den östtyska regionen Brandenburg hade 38 fall av afrikansk svinpest fram till onsdagen påträffats hos vildsvin. De nya fallen har redan bekräftats officiellt av Friedrich-Löffler-Institutet.

SLC - Moutons Img 20200926 190829
Tusentals nödställda får snöade in i franska alperna

Mer än 6.000 får, tackor och ett hundratal kor snöade in senaste veckoslut i de östfranska alperna. Djuren hade belägrats i flera meter höga snömassor i ett bergspass och måste räddas. Aktionen drog ut i flera dagar.

SLC - Tonnies Zerlegung Nach Corona Stillstand 3
Tyska Tönnies bygger superslakteri i Spanien

Den tyska slakterikoncernen Tönnies planerar en högmodern och effektiv slakterianläggning i Spanien. Utrustningen ska representera nyaste tänkbara teknologi med automatisk styckning som genomförs av robotar.

SLC - P045460 29337
Många svåra uppgifter väntar EU:s nya handelskommissionär

Den lettiska EU-kommissionären Valdis Dombrowskis ska ersätta irländaren Phil Hogan på den tunga posten som handelskommissionär. Dombrowskis ärver åtskilliga tunga frågor av sin föregångare.

SLC - Barnier Hogan1
Barnier saknar sin kollega Hogan

EU:s chefsförhandlare om brexit, fransmannen Michel Barnier, tillstår att han saknar den tidigare handelskommissionären Phil Hogans kunskaper och pondus.

SLC - Vollernter K
Druvtröskan tryggar en effektiv vinskörd

Vinskörden har startat med idealiskt väder i stora delar av Mellaneuropa. Den varma och torra sommaren bådar för en god kvalitet. Druvtröskorna kör fram och åter längs tegarna. I flera viktiga vinområden dominerar den maskinella skörden.

Tjuvar skördade 25 ton vindruvor

Vinodlarna i en liten ort i den tyska delstaten Baden-Württemberg trodde knappast sina ögon. Under ett par nätter i september hade någon olovligt skördat 25 ton druvor från fyra vinodlingar i trakten.

SLC - Grismarknad
Afrikansk svinpest i Tyskland ökar efterfrågan på finländskt griskött

Då afrikansk svinpest (ASF) för ett par veckor sedan hittades i ett vildsvinskadaver i Brandenburg i nordöstra Tyskland blev det tvärstopp för den tyska exporten till ett flertal länder i Asien. Det här märktes snabbt också i de finländska kötthusen.

SLC - Copa Lambert
Copa får sin första kvinnliga ordförande

Den europeiska bondeorganisationen Copa har för första gången fått en kvinnlig ordförande. Den 59-åriga franska producentledaren Christiane Lambert valdes med bred majoritet till det tvååriga uppdraget.

Förbjudna neonikotinoider sysselsätter EU-domstolen

EU-domstolen har på nytt nystat upp målet om de förbjudna neonikotinoiderna klotianidin och imidakloprid. Tillverkaren Bayer har överklagat domen och fick rätt. Trots det positiva utslaget kommer preparaten inte att återlanseras på marknaden.

SLC - Lpx 166280
Tyska sockerbranschen kräver ett stopp för kopplade EU-stöd

Den tyska sockerindustrin och betodlarna uppmanar det tyska ordförandeskapet att definitivt avskaffa alla kopplade CAP-stöd för jordbruket. Enligt sockerbranschen förvränger stöden den fria konkurrensen inom EU.

SLC - Dba5 D00 D Bb90 2 A4 D B2 C2 0 Ec90 F03 F55 B
CAP-kompromiss i sikte för den gröna arkitekturen

EU:s jordbruksministrar har denna vecka fortsatt debatten om nästa CAP-modell efter 2020. Förhandlingarna är nu på väg in i sin slutfas. Ordförandelandet Tyskland hoppas på en kompromiss om den framtida jordbrukspolitiken redan i oktober.