EU Opinion

Ledarsticket:
Danke schön Merkel,
vad händer nu?

Efter sexton år av Angela Merkels styre i Tyskland står landet inför någonting nytt. Valresultatet ger vid handen att socialdemokraterna efter en lång paus igen är landets största parti.

Genom att undvika alla misstag och genom uppvisa sig som en värdig statsman stod vicekanslern SPD:s Olaf Scholz för en valkampanj i merkelsk anda. Det här medan Merkels efterträdare som partiledare i kristdemokraterna Armin Laschet gjorde klavertramp efter klavertramp.

Kristdemokraterna och Laschet är nödvändigtvis inte ute ur spelet än. Nu står man inför två regeringsalternativ. Jamaica och trafikljus kallas alternativen i Tyskland och benämningarna kommer från partiernas färger. En trafikljusregering består av de röda socialdemokraterna, de gula liberalerna och de gröna. Jamaicavarianten, som hänvisar till färgerna i landets flagga, är de två senare tillsammans med de svarta kristdemokraterna.

De Gröna och det liberala partiet FDP har utgående från valresultatet därför nu stor makt i regeringsbildningen. Det är i praktiken de bestämmer vilket parti som ska leda regeringen och vilka kompromisser kanslerpartiet måste gå in för.

De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock konstaterade att Tyskland behöver en klimatregering och i tv-debatten strax därefter visade kristdemokraterna plötsligt ett stort intresse för att diskutera just klimatfrågor.

Mycket av den europeiska miljöpolitiken och även det den europeiska gröna rörelsen gör härstammar just från Berlin. Blir det en tysk så kallad klimatregering så är det inte helt otänkbart att det får återverkningar i många andra EU-länder.