243525409 6659592604058741 4172238431103906869 N
Bönder från hela Bayern samlades nyligen i München för att protestera mot den tyska vargpolitiken. FOTO: BBV
Jordbruk EU

Bayerns bönder kräver
bättre skydd mot vargar

Det är hög tid att lätta på vargens stränga skyddsstatus. Så går det inte vidare. Det underströk drygt 1.500 bönder från lantliga Bayern, som senaste vecka demonstrerade i München för tryggare betesmarker för sin boskap. Bönderna fruktar för sin utkomst.

Bayerns bönder befarar att koskällorna kommer att försvinna från betesmarkerna. ”Snart är det slutklämtat”, stod det på många plakat. Senaste år registrerades mer än 4.000 fall av riven boskap i Tyskland.

Enligt arrangörerna finns det i detta nu omkring 1.500 vargar i landet och förökningen är uppe i 30 procent. Om tio år har vi 20.000 vargar i Tyskland och då är det slut med betesdjuren, befarar demonstranterna.

Bönderna kräver snabba åtgärder av politikerna. Aggressiva exemplar och vargflockar måste komplett avlägsnas. De nuvarande skyddsåtgärderna saknar effekt. Enbart i området Garmisch-Partenkirchen har 250 kilometer vargstaket inrättats utan resultat.

Företagsamheten på landet är hotad

Vargen har blivit ett enormt problem för landsbygdens näringar. Staket och liknande skyddsåtgärder blir ett hinder för företagarna. Den som spärrar in sina djur, spärrar i sin tur ut turister och vandrare, beklagade demonstranterna.

Enligt de demonstrerande bönderna finns redan så många vargar i Europa att det måste vara möjligt att tumma på skyddet. Vargproblemet har vuxit sig för stort. Myndigheterna går för långt i sin iver att skydda vargar.

De tyska förbundsstaterna beviljade förra året sammanlagt tio miljoner euro för så kallade preventiva skyddsåtgärder och kompensationer för vargskador. Trots detta fortsätter antalet fall av riven boskap att öka brant.

Skyddsåtgärder i form av staket och skolade hundar hjälper inte. Enligt den tyska producentorganisationen DBV har angreppen på betande boskap närapå fördubblats de två senaste åren.

Under 2018 dödades 2.067 nyttodjur av varg. Ett år senare dödades 2.894 djur av vargar och 2020 var siffran redan uppe i omkring 4.000 djur. Inget tyder på att trenden skulle vända detta år.

Vargarna ger sig helst på får (3.444 rivningar), följt av inhängnat vilt (248) och nötkreatur (153) samt hästar. Under hösten har myndigheterna varnat för förstärkta angrepp av unga vargar som söker byten i oskyddade fårbesättningar.

Naturskyddare går emot skärpning

Enligt tyska vargexperter har djurbönderna inget annat val än att bygga staket. Opinionerna gentemot vargpolitiken är splittrade. Den unga stadsbefolkningen betraktar vargar mer positivt än äldre personer som är bosatta på landsbygden.

Den tyska naturskyddsorganisationen Nabu beklagar för sin del ett ökande antal fall av tjuvskytte av varg. Under fjolåret dödades åtta vargar av illegala skyttar. Detta år har redan elva fall rapporterats.

Nabu inskärper att den brottsliga verksamheten måste följas av rättsliga konsekvenser. Sedan vargens återkomst till Tyskland år 2000 har sammanlagt 64 vargar skjutits utan tillstånd. Vargen är strängt fredad och får inte jagas.

Naturskyddarna anser att vargjakt inte är någon lösning på de tilltagande problemen med riven boskap. Bönderna borde i stället satsa på staket och skaffa skolade hundar som skyddar de betande djuren.

I Bayern har den konservativa jordbruksministern Michaela Kaniber föreslagit en modell där aggressiva vargar skulle få nedläggas i svåra fall. Socialdemokratiska och gröna politiker är av motsatt åsikt och vill hellre höja de statliga bidragen för skyddsåtgärder.