20210712 Ep 117567 A Pb9 106
USA:s jordbruksminister Tom Vilsack anser att EU-jordbruket är ineffektivt. Det främjar inte en trygg matförsörjning. FOTO: EU
Jordbruk EU Globalt

USA-regeringen kritiserar
EU:s ”ineffektiva” jordbruk

USA försöker utveckla ett möjligast effektivt och teknikvänligt jordbruk. Tyvärr har EU valt motsatt väg, kritiserar USA:s jordbruksminister Tom Vilsack. Han efterlyser en gemensam koalition med EU för ett produktivare jordbruk.

Vilsack uttryckte sina åsikter i under en konferens i samband med arrangemanget Future of Food and Farming conference, som arrangerades av webbtidningen Politico. Enligt USA-ministern är ny teknik en förutsättning för ett klimat- och miljövänligt jordbruk.

Nu har EU tyvärr valt en annan väg med sin jord-till bord-politik. Därmed stöder Bryssel ett ineffektivt jordbruk. Det hjälper inte långt som en strategi i kampen mot hunger ute i världen, beklagade Vilsack.

EU är mest intresserat att sänka insatserna av växtskyddsmedel och gödsel. Nackdelen är en låg produktivitet som leder till stigande matpriser. En sådan strategi är inte särskilt effektiv och främjar inte en trygg matförsörjning.

Flaggar för USA-modellen

Vilsack och USA-regeringen skulle gärna utvidga sin modell för ett produktivt jordbruk. Idén har redan väckt ett berättigat intresse i Mexiko och några sydamerikanska länder. Därför marknadsför regeringen gärna sin modell i alla hörn av världen.

Den amerikanska jordbruksministern noterade i alla fall att EU inte förefaller att avvisa gensaxen i lika hög grad som den traditionella gentekniken. Motstånd förekommer, men det är inte så utpräglat längre.

Enligt Vilsack kommer de nya växtförädlingsmetoderna som Crispr/Cas att spela en avgörande roll då klimatförändringen ska tacklas. Nya sorter utvecklar en större rotmassa och öppnar chansen för kolinlagring.

Gensaxen är dessutom ett viktigt verktyg för förädlingen av sjukdomsresistenta sorter. Därför är gensaxen ett effektivare alternativ än ständiga förbud mot användning av växtskyddsmedel.

I USA har man börjat använda fodertillsatser för att sänka jordbrukets metanemissioner. Biogas kan tas tillvara för senare användning. Färre djur och köttfri mat är i vilket fall som helst ingen lösning, anser Vilsack.

USA föreslår små handelsavtal

Vilsack noterade att många EU-jordbrukare också förhåller sig kritiska till kommissionens jord-till-bord-strategi. Han fick stöd av COPA-ordföranden Christine Lambert, som varnade för en brutal omställning av EU-jordbruket.

Lambert befarar att kommissionens politik äventyrar EU:s matförsörjning. Kommissionen har slagit in på en väg som försvårar produktionen av prisvärda livsmedel. I framtiden blir maten dyrare.

Det är inte möjligt att nå en tillräcklig självförsörjningsgrad med drastiskt sänkta insatser av produktionsmedel. Enligt Lambert är kraven på stora trädesarealer och en fjärdedel ekologisk produktion inte heller realistiska. Då är man förnuftigare i USA.

Vilsack beklagade under träffen att det hittills har varit omöjligt att övertyga EU om handelsavtal som berör jordbruksprodukter. Han hänvisade till att USA:s underskott i handeln med EU är 17 miljarder dollar.

Eftersom Bryssel inte kan enas med USA om breda avtal, vore det kanske en idé att försöka sig på mindre avtal för jordbruksprodukter. Som exempel noterade Vilsack miniavtalet om tullfri hummer, som slöts förra året.

USA-ministern poängterade att USA fortfarande är ute efter ett gemensamt handelsavtal, men misstänksamheten är stor bland EU-länderna och särskilt i Frankrike. Paris torde dessutom skärpa sin inställning under sitt EU-värdskap i början av nästa år.

Läs också: ”EU-planerna är ännu inte klara”