Morgan Ms C 202 Kuhlmann 00215 Climate Change Saal 8133 1
Den internationella Greenpeace-chefen Jennifer Morgan ska framöver leda Tysklands klimatpolitik. FOTO: MSC Kuhlmann
Jordbruk Skogsbruk EU

Greenpeace-chef ska bli
Tysklands klimatsändebud

Tysklands gröna utrikesminister Annalena Baerbock har utnämnt den internationella Greenpeace-chefen Jennifer Morgan till regeringens specialsändebud inom klimatpolitik. Den kuppartade utnämningen har väckt stor uppmärksamhet.

Den 55-åriga amerikanska miljöaktivisten Jennifer Morgan har en veritabel blixtkarriär inom Greenpeace bakom sig. Hon leder för närvarande Greenpeace International tillsammans med nyazeeländaren Bunny McDiarmid.

Morgan ska senare utnämnas till statssekreterare med uppgift att leda den tyska förbundsregeringens klimatpolitik. Men först måste hon i egenskap av USA-medborgare i snabb takt ansöka om tyskt medborgarskap. Processen har redan inletts.

I Tyskland har utnämningen förorsakat en del förvåning, eftersom miljö- och klimatfrågorna handhas av ministeriet för näringsliv och klimat. Detta ministerium leds av klimatminister Robert Habeck, som likaså representerar det gröna partiet.

Utnämningen av Jennifer Morgan inkräktar likaså på den gröna miljöministern Steffi Lemkes handlingsutrymme i klimatfrågor. I gengäld skärper utrikesminister Annalena Baerbock sina hittills rätt bleka insatser inom den tyska koalitionsregeringen.

Då utnämningen av Morgan presenterades i utrikesministeriet, poängterade Baerbock den viktiga positionen som Tysklands nya klimatchef kommer att axla. Morgan tillträder sitt nya jobb den första mars, då hennes uppsägningstid hos Greenpeace går ut.

Enligt Baerbock syftar regeringen till att kombinera den internationella klimatpolitiken med finansiering, klimatsäkerhet, klimaträttvisa människorättsfrågor, nationell säkerhetspolitik och energisäkerhet.

I egenskap av Greenpeace-chef har Jennifer Morgan betecknat den nuvarande matförsörjningen som ett föråldrat system. Hon uppmanar konsumenterna att köpa mindre kött och mejeriprodukter och varnar för matproduktionens tilltagande CO2-utsläpp.

Den borgerliga oppositionen CDU/CSU befarar att utnämningen ska öppna vägen för lobbyism i den tyska politiken. Kritikerna kritiserar den gröna utrikesministern för att ignorera gränserna mellan statsmakt och lobbyism.