Odell Lrf 2019Styrelse 09
LRF-viceordföranden Åsa Odell välkomnar förslaget till skärpta grepp mot aggressiva djurrättsaktivister. FOTO: LRF/Johanna Norin
Jordbruk EU

Sverige skärper straffen
för brutala djurrättsaktivister

Den svenska regeringen vill skärpa straffen för djurrättsaktivister som begår brott mot jordbrukare. Ett nytt förslag föreskriver hårdare straff mot aktivister som tränger in på gårdar, misshandlar de boende och lägger ut videofilmer på nätet.

Förslaget till skärpt lagstiftning välkomnas av viceordföranden Åsa Odell vid Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). I ett pressmeddelande beklagar hon att många uppfödare konfronteras och mobbas av extrema aktivister, trots att djurskyddet på gårdarna håller en hög nivå.

Odell konstaterar att Sverige har omfattande lagar och regler som skyddar djur. Djurbönderna producerar svensk mat av mycket hög kvalitet. Trots det är det inte ovanligt att aggressiva aktivister tränger in på gårdarna.

De svenska jordbrukarna anser att straffen för intrång och våld har varit alltför lindriga. Bestämmelserna om hemfridsbrott och olaga intrång har inte ändrats sedan brottsbalken infördes 1965.

Gårdsplanen ska vara fredad

Sedan dess har samhället förändrats i negativ riktning. Detta ger lagstiftaren anledning att se allvarligare på integritetskränkande brottslighet mot enskilda. Enligt det nya lagförslaget ska olaga intrång numera också gälla själva gårdsplanen.

Förstärkta regler mot hemfridsbrott och olaga intrång är ett led i regeringens arbete mot våld i nära relationer. Brotten inom djurrättsaktivismen har väckt frågor om integritet och straffskydd, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

De brottsaktiva djurrättsaktivisterna är få till antalet men förorsakar stor skada och oro för enskilda. De äventyrar dessutom det viktiga arbetet för ett starkt djurskydd som seriösa organisationer värnar om, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Regeringen föreslår att maximistraffet för brott av normal grad skärps från böter till fängelse i högst ett år. Vid grova hemfridsbrott och grovt olaga intrång höjs skalan från fängelse i två år till lägst sex månader och högst tre år.

Sådana grova brott kan exempelvis handla om inbrott eller gärningar som omfattar våld, hot eller skadegörelse. I sitt lagförslag vill regeringen också straffbelägga försök eller förberedelse till grovt hemfridsbrott och grovt olaga intrång.

Stödpaket till Sveriges jordbrukare

Den svenska regeringen slöt denna vecka också ett stödpaket på en miljard svenska kronor, cirka 94 miljoner euro, till jordbrukare och växthusodlare som kompensation för de stigande kostnaderna.

Enligt finansminister Mikael Damberg ska gris- och fjäderfäsektorerna samt växthusodlarna få ett tillfälligt stöd på 300 miljoner kronor (28 miljoner euro). Dessa branscher ligger särskilt illa till.

Dessutom ska stöd på sammanlagt 700 miljoner kronor (66 miljoner euro) finansiera en nedsättning av skatten för diesel inom jord- skogs- och vattenbruket. Omkring 26.000 företag drar nytta av nedsättningen, för det mesta mindre företag.

Den svenska regeringen har dessutom ansökt om ett tioårigt undantag hos EU-kommissionen för biodrivmedel. Enligt LRF-ordföranden Palle Borgström är detta en viktig förutsättning.

En ökad produktion av biodrivmedel är nödvändigt för omställningen till fossilfri diesel. Vi vill klara oss på marknadens villkor men svenska bönder har inte samma villkor som konkurrenterna. Därför måste spelplanen jämnas ut, säger Borgström.