Loehr Ulrich Scaled
Ulrich Löhr är aktiv inom den tyska bonderörelsen och avvisar jordbruksministerns eufori för cannabisodling. FOTO: Landvolk
Jordbruk EU

Tyska bönder betraktar
cannabisodling med skepsis

Tysklands gröna jordbruksminister Cem Özdemir uppmanar landets jordbrukare att satsa på cannabisodling. Men bönderna är skeptiska och ser stora organisatoriska problem, inte minst för säkerheten på gårdarna.

Den tyska regeringen ska på förslag av de gröna tillåta kontrollerad försäljning av cannabis till vuxna personer i statligt godkända butiker. För jordbrukarna ska cannabisodling bli ett intressant alternativ till den klimatskadliga djurhållningen, menar ministern.

Därför borde intresserade bönder redan nu ta chansen och bereda sig på ett skifte. Ute på fältet förefaller intresset emellertid inte att vara lika stort som i det ansvariga ministeriet, där planerna redan läggs upp.

Enligt jordbruksminister Özdemir kan landets bönder snart odla cannabis för konsumtion. Men bondeorganisationerna ser många praktiska och ekonomiska problem som måste lösas innan en kommersiell cannabisodling blir möjlig.

Bönderna måste ta ställning till rekrytering av personal, marknadsföring och inte minst säkerhet. Befintliga åkrar går inte att ställa om i en handvändning och producenterna frågar sig hur odling och handel skulle gestaltas i praktiken.

Ta itu med ”verkliga problem”

Bönderna frågar sig bland annat hur säkerheten kan garanteras på en kommersiell cannabisodling. Kulturerna måste skyddas noga, inte bara för väder och vind. Det kan också bli aktuellt att hålla långfingrade element på avstånd.

Bonden Ulrich Löhr är viceordförande för bondeorganisationen Landvolk i delstaten Niedersachsen. Bönderna betraktar det inte som ”cool” att röka gräs och på motsvarande sätt ställer sig bönderna också skeptiska till jordbruksministerns initiativ.

Löhr, som själv är bonde i regionen Braunschweig, kvitterar euforin kring cannabisodlingen med ett skämt. Vi skulle säkert inte lida brist på frivilliga skördehjälpare, konstaterar han. Löhr tror inte på cannabis som en lösning på landsbygdens problem.

Han medger att cannabisodling kan bli en nisch för enskilda gårdar med kontrakt. Däremot blir cannabis knappast en bred landsbygdsnäring att räkna med i Tyskland. Ett insteg i branschen förutsätter också dyra investeringar i utrustning och byggnader.

I ett pressmeddelande från Landvolk skickar Ulrich Löhr i stället fältets hälsningar till den energiska jordbruksministern. Han önskar att minister Özdemir skulle ta itu med böndernas verkliga problem i stället för att laborera med cannabis.

Marknad för medicinska ändamål

Tysklands bönder lider av stigande priser på gödsel och andra insatsmedel. Där borde jordbruksministern gripa in. Legalisering av cannabis är ingen lösning på gårdarnas verkliga problem, inskärper Löhr.

Enligt jordbrukssajten Agrarheute ökade odlingsytan för industriell hampa visserligen med 20 procent mellan 2020 och 2021, men produktionen är blygsam. Sammanlagt odlas hampa på 6.500 hektar i Tyskland.

Dagens kommersiella produktion gäller uteslutande industrihampa med en THC-andel som understiger 0,2 procent. Denna typ av fiberhampa lämpar sig inte för produktion av varken hasch eller marihuana.

I EU:s nya CAP-jordbrukspolitik har THC-halten höjts något till 0,3 procent för hampsorter som berättigar till direktstöd. De nya förordningarna ska enligt planerna träda i kraft i något skede under 2023.

Därutöver produceras medicinsk cannabis som innehåller antingen delar av cannabisplantan eller aktiva ämnen från växten eller syntetiska cannabinoider. Produkterna är receptbelagda och används för att lindra sjukdomar.