SLC - 62733
Gröna gårdar minskar skolbråk i Frankrike

I Frankrike byts skolgårdarnas betong nu allt oftare ut mot grönska. Projektet Oasis ska väcka skolbarnens intresse för växter och viljan att sköta om vår jord, säger projektansvariga Joséphine Buissière. En studie visar att mer grönt även minskar bråk på skolgårdarna.

SLC - Dyrevel Csm Gris 5150B93F86
Danmark lanserar plan för ett skärpt djurskydd

Danmark hör till de ledande länderna inom djurvälfärden, både i EU och globalt. Den danska mat- och jordbruksministern Jacob Jensen vill ytterligare skärpa försprånget med en rad initiativ som ska befästa tätplatsen.

SLC - Janusz Wojciechowski Nylund Laxaback Ingo 3
SLC besökte Bryssel: ”Stödelement som tryggar den nordiska produktionen måste finnas också i framtiden”

Förra veckan besökte SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund och tjänstemännen Jonas Laxåback och Christoffer Ingo Bryssel för att träffa EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciehowski och för att sondera terrängen inför det kommande Europaparlamentsvalet den 9 juni.

SLC - Mats Nylund Slc9813 Edit
SLC:s Mats Nylund: Det är lätt att känna samhörighet med de tyska bönderna

SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund har, i samband med sin resa till Bryssel förra veckan, träffat Florian Dalstein, platschef i Bryssel för den tyska producentorganisationen Deutscher Bauernverband (DBV). Nylund har därmed den senaste informationen om händelseutvecklingen i Tyskland, de storskaliga bondeprotester, som just nu äger rum där.

SLC - Lpx 00143359
Tyska bondgårdar blir färre – men också allt större

En häftig strukturomvandling pågår inom det tyska jordbruket. Av landets 256.000 bondgårdar försvinner omkring hälften de närmaste tjugo åren. Förklaringen är att tyska gårdar blir större och effektivare. Detta gäller också i flera andra EU-länder.

SLC - Bauern Gbnpm Sc Xaaafui E
Protesterande bönder blockerade centrala Berlin

Arga bönder och transportföretagare har denna vecka fortsatt med sina brett upplagda demonstrationer i Tysklands huvudstad Berlin och flera andra städer. Bönderna är rejält missnöjda med regeringens politik.

SLC - Lpx 00089003
Ny fransk lag skyddar bönder mot klagomål om råmande kor

En ny lag ska skydda franska bönder mot grannens omotiverade klagomål över oljud och lukter som uppstår som en följd av det normala arbetet på en bondgård. Problematiken har blivit vanligare i takt med att fler stadsbor flyttar ut till landet.

SLC - G795Dd5Bde 1920 Landesjagdverband Sachsen
EU vill lätta på vargskyddet

Vargen sprider sig över hela Europa och lever redan fritt i 23 länder. EU-kommissionen vill därför lätta på de strikta skyddsreglerna för varg. Vargens status föreslås sänkas från ”strikt skyddad” till enbart ”skyddad”.

SLC - Tractor Wheel Vehicle Motor Vehicle Signs Rawtherapee 245838 Pxhere Com
Omfattande bondeprotester runt om i hela Tyskland

”Vi har fått nog“, stod det på många av de plakat och banderoller som tusentals missnöjda tyska bönder har viftat med under en riksomfattande protestvecka. I samtliga delstater arrangerades ett drygt hundratal aktioner på vägar, gator och torg.

SLC - Affichage De 20180221 Eric Coutand Png En Cours
Vaccinerade ankor drabbades ändå av fågelinfluensan

Sedan den 1 oktober har för första gången över 60 miljoner ankor vaccinerats mot fågelinfluensan i Frankrike. Trots det har utbrott upptäckts på ett par ankfarmer. Vi fortsätter ändå tro på vaccinet, säger Eric Coutand på det franska jordbruksministeriet till LF.

SLC - 1647155873767 20210311 Ep 111857 F Evi Eg 003
Ukraina på väg mot EU-anslutning

Ukraina räknar med att EU-länderna ska ge sitt samtycke till anslutningsförhandlingar för medlemskap i EU redan i slutet av denna vecka. Det tyska ekonomiska institutet (IW) har räknat ut vad ett fullt medlemskap skulle kosta.

SLC - Enorm2 2048X1365
Danska bönder startar rekordstor insektfabrik

Europas största insektfabrik har nyligen startat med kommersiell och storskalig produktion av foderinsekter i Danmark. Anläggningen producerar dagligen 100 ton larver från soldatflugor som bearbetas till insektmjöl – i första hand för foderindustrin.