SLC - Be93Fba1 51C9 4345 9503 8Ac69Ab2Ebaf
EU missar ännu målet för den gröna gentekniken

Medlemsländernas åsikter om den gröna gentekniken är fortfarande splittrade. Ländernas jordbruksministrar lyckades inte nå enighet i frågan vid sitt senaste möte på måndagen. Det spanska ordförandeskapet lovar att ännu fila vidare på sin kompromiss.

SLC - Potatoes21
EU-länderna röstar om den nya gentekniken

Det drar ihop sig till en EU-omröstning om den nya gentekniken (NGT). Trots meningsskiljaktigheter mellan medlemsländerna, vill det spanska ordförandeskapet låta medlemsländerna ta ställning till ett kompromissförslag redan nästa vecka.

SLC - Milei Scaled
EU-avtal med Mercosur får nobben av Argentina

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hade denna vecka berett sig på att underteckna det beryktade handelsavtalet med sydamerikanska frihandelsområdet Mercosur. Dessvärre ändrades planerna av Argentinas nya president.

Tyskland vill rädda avtal med Mercosur

Frankrike och Argentina blockerar det planerade handelsavtalet mellan EU och Mercosur. Nu vill Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva träda in för att rädda avtalet.

EU vill skärpa reglerna för långa djurtransporter

EU-kommissionen ska ännu före julen lägga fram nya förslag till regler för djurtransporter. För första gången kommer maximala transporttider att föreskrivas i lag. I princip får transporten inte ta längre än nio timmar i anspråk.

SLC - Lpx 00153546
Utsläpp från nötkreatur ströks ur EU:s industridirektiv

Rådets och EU-parlamentets förhandlare har nått en politisk överenskommelse om ett direktiv för utsläpp från industrier och jordbruket. I kompromissen ströks utsläppsgränserna för nötsektorn. Utsläpp från grisar och fjäderfä ska däremot beaktas.

SLC - Obst
EU anslår nya stöd för export av livsmedel

EU-kommissionen kommer nästa år att anslå 186 miljoner euro i stöd till företag som exporterar jordbruksprodukter inom och utanför den europeiska unionen. Programmet prioriterar exporten till regioner med hög tillväxtpotential.

EU tillåter glyfosat och skapar problem för Tysklands regeringskoalition

EU-kommissionen har nu officiellt fastställt tillståndet för ogräsmedlet glyfosat för tio år framåt – men i Tyskland är läget oklart. EU-tillståndet gäller till slutet av 2033 men den tyska jordbruksministern tvekar om en förnyelse.

EU ökar handeln med Nya Zeeland

EU-parlamentet har godkänt ett handelsavtal mellan EU och Nya Zeeland. Frihandelsavtalet ska avveckla Nya Zeelands tullar för EU-produkter med 100 procent då det träder i kraft. EU häver tullarna mot Nya Zeeland med 98,5 procent under sju år.

SLC - Lador Sommar Norra Osterbotten Mw
Inköpspriserna för jordbruksmark fortsatte att stiga 2022

År 2022 gjordes färre köp av jordbruksmark jämfört med året innan, både mätt i antal och i hektar, framgår det av Naturresursinstitutets statistik över inköpspriser för jordbruksmark. Inköpspriserna för jordbruksmark ökade med i genomsnitt en procent från år 2021 till 2022, vilket är en mycket låg ökningsprocent på europeisk nivå.

SLC - 20191001 Ep 092272 E Wt5 083
EU:s medlemsländer är oeniga om grön genteknik

Den så kallade gröna gentekniken inom jordbruket måste fortfarande vänta på ett genombrott i EU. Det intrycket förmedlade åtminstone diskussionerna i det senaste EU-ministerrådet. Kommissionen påskyndar ett beslut men länderna är delvis splittrade.

EU-parlamentet stoppade plan för växtskydd

EU-parlamentet stoppade på onsdagen EU-kommissionens ambitiösa plan att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel med hälften fram till 2030. Parlamentarikerna avvisade också remissen till EU:s miljöutskott för omförhandling.