SLC - Bauern Gbnpm Sc Xaaafui E
Protesterande bönder blockerade centrala Berlin

Arga bönder och transportföretagare har denna vecka fortsatt med sina brett upplagda demonstrationer i Tysklands huvudstad Berlin och flera andra städer. Bönderna är rejält missnöjda med regeringens politik.

SLC - Lpx 00089003
Ny fransk lag skyddar bönder mot klagomål om råmande kor

En ny lag ska skydda franska bönder mot grannens omotiverade klagomål över oljud och lukter som uppstår som en följd av det normala arbetet på en bondgård. Problematiken har blivit vanligare i takt med att fler stadsbor flyttar ut till landet.

SLC - G795Dd5Bde 1920 Landesjagdverband Sachsen
EU vill lätta på vargskyddet

Vargen sprider sig över hela Europa och lever redan fritt i 23 länder. EU-kommissionen vill därför lätta på de strikta skyddsreglerna för varg. Vargens status föreslås sänkas från ”strikt skyddad” till enbart ”skyddad”.

SLC - Tractor Wheel Vehicle Motor Vehicle Signs Rawtherapee 245838 Pxhere Com
Omfattande bondeprotester runt om i hela Tyskland

”Vi har fått nog“, stod det på många av de plakat och banderoller som tusentals missnöjda tyska bönder har viftat med under en riksomfattande protestvecka. I samtliga delstater arrangerades ett drygt hundratal aktioner på vägar, gator och torg.

SLC - Affichage De 20180221 Eric Coutand Png En Cours
Vaccinerade ankor drabbades ändå av fågelinfluensan

Sedan den 1 oktober har för första gången över 60 miljoner ankor vaccinerats mot fågelinfluensan i Frankrike. Trots det har utbrott upptäckts på ett par ankfarmer. Vi fortsätter ändå tro på vaccinet, säger Eric Coutand på det franska jordbruksministeriet till LF.

SLC - 1647155873767 20210311 Ep 111857 F Evi Eg 003
Ukraina på väg mot EU-anslutning

Ukraina räknar med att EU-länderna ska ge sitt samtycke till anslutningsförhandlingar för medlemskap i EU redan i slutet av denna vecka. Det tyska ekonomiska institutet (IW) har räknat ut vad ett fullt medlemskap skulle kosta.

SLC - Enorm2 2048X1365
Danska bönder startar rekordstor insektfabrik

Europas största insektfabrik har nyligen startat med kommersiell och storskalig produktion av foderinsekter i Danmark. Anläggningen producerar dagligen 100 ton larver från soldatflugor som bearbetas till insektmjöl – i första hand för foderindustrin.

SLC - B015A567 6091 4075 A3D2 B1Ca6580Cc5C
EU:s agrarkommissionär vill bygga ut krisreserven

EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski efterlyser en starkare jordbruksbudget. Den nuvarande budgeten baserar sig på bara 0,3 procent av BNP men det räcker inte för en tryggad försörjning.

SUR-växtskyddet stampar på stället

Det ambitiösa EU-förslaget till en skärpt växtskyddsförordning (SUR) har kört fast ordentligt i Bryssels kvarnar. Den ambitiösa planen att halvera insatsen av kemiska bekämpningsmedel ligger stadigt på is, åtminstone för en tid framåt.

SLC - Be93Fba1 51C9 4345 9503 8Ac69Ab2Ebaf
EU missar ännu målet för den gröna gentekniken

Medlemsländernas åsikter om den gröna gentekniken är fortfarande splittrade. Ländernas jordbruksministrar lyckades inte nå enighet i frågan vid sitt senaste möte på måndagen. Det spanska ordförandeskapet lovar att ännu fila vidare på sin kompromiss.

SLC - Potatoes21
EU-länderna röstar om den nya gentekniken

Det drar ihop sig till en EU-omröstning om den nya gentekniken (NGT). Trots meningsskiljaktigheter mellan medlemsländerna, vill det spanska ordförandeskapet låta medlemsländerna ta ställning till ett kompromissförslag redan nästa vecka.

SLC - Milei Scaled
EU-avtal med Mercosur får nobben av Argentina

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hade denna vecka berett sig på att underteckna det beryktade handelsavtalet med sydamerikanska frihandelsområdet Mercosur. Dessvärre ändrades planerna av Argentinas nya president.