Dsc 0005
Hamnen i Odessa är i nyckelställning för exporten av spannmål från Ukraina ut till världsmarknaderna. FOTO: Port of Odesa
Jordbruk EU

Osäkerhet kring exporten
av spannmål från Ukraina

Nyheten att Ryssland avvecklar sin blockad mot exporten av spannmål från Ukraina har tagits emot med lättnad på marknaderna. Å andra sidan har aktörerna mött de ryska löftena med skepsis, mot bakgrunden av upprepade ryska angrepp mot hamnen i Odessa.

Exporten av miljoner ton ukrainskt spannmål har länge blockerats av Ryssland. I slutet av förra veckan meddelades att Ukraina och Ryssland hade nått en överenskommelse. Ryssland tillåter igen export av spannmål från Ukraina.

Den ryska militären har hittills blockerat farvattnen utanför den viktiga ukrainska exporthamnen Odessa, vilket effektivt har hindrat utförseln av mer än tjugo miljoner ton vete till världsmarknaderna.

Blockaden är ett stort problem för den globala försörjningen, eftersom spannmålen i första hand borde exporteras till utvecklingsländer i Afrika och Asien. Experter inom bland annat FN har varnat för en global matkris.

Turkiet medlade

Efter svåra förhandlingar nådde Ukraina och Ryssland efter medling av Turkiet senaste vecka ett avtal om export av spannmål från Odessa till de importerande länderna. Odessa är för närvarande Ukrainas enda fungerande exporthamn för hantering av spannmål.

Övriga hamnar såsom Mariupol kontrolleras av Ryssland och saknar lämpliga anläggningar för lagring och export. Innan exporten kan inledas, måste farvattnen först röjas av minor och annan rysk krigsmateriel.

Avtalet mellan Ryssland och Ukraina hann redan firas ute i världen, tills nyheten kablades ut att Kreml hade riktat ett raketangrepp mot mål i Odessa. Enligt den ryska regeringen riktades angreppet mot militär infrastruktur.

Enligt myndigheterna i Moskva sköts raketerna mot ett skeppsvarv där ett ukrainskt örlogsfartyg hade dockats. Den ryska militären har hävdat att fartyget var bestyckat med amerikanska raketer.

Angreppet ifrågasatte Ukrainas möjligheter att återuppta exporten av spannmål. Ukraina meddelade emellertid att landet går vidare med förberedelserna och siktar på att exportera den lagrade spannmålen via en korridor från hamnen i Odessa.

Förenta Nationerna och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan står som garanter bakom avtalet om transport av vete ur Ukraina. Ryssland och Ukraina har undertecknat separata avtal om ett gemensamt samordningscentrum i Istanbul.

Centrumet ska organisera transporten av ukrainsk och rysk spannmål och andra livsmedel till världsmarknaderna. Enligt turkiska tidningsuppgifter reagerade Erdoğan med bestörtning på Rysslands angrepp mot Odessa och den planerade spannmålskorridoren.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov försäkrar för sin del att Ryssland kommer att fullfölja sina förpliktelser i avtalet. De ryska exportörerna av spannmål har lovat att uppfylla alla sina åtaganden, sade Lavrov under ett besök i Egypten.

Många hinder för planerad korridor

Enligt det tyska agrarhandelsföretaget Münchner BayWa kan det fortfarande dröja ett bra tag, innan det blir möjligt att återupprätta en export av spannmål från Ukraina på bred bas. Först måste nödvändig infrastruktur etableras och det tar tid.

I dag ligger fortfarande ett åttiotal fartyg i ukrainska hamnar. Många fartyg har redan last ombord, framför allt spannmål. Mestadels handlar det om relativt små lastfartyg som ägs av turkiska och grekiska rederier.

Handelsexperter tvivlar på rederiernas intresse att sända fler fartyg till Odessa under rådande omständigheter. Riskerna betraktas fortfarande som höga mot bakgrunden av de senaste ryska angreppen mot hamnen.

Som en följd av den ryska blockaden av ukrainska hamnar, ligger fortfarande relativt stora mängder av fjolårsskörden kvar i spannmålslagren. Detta hotar att blockera hamnlogistiken då årets skörd snart måste beredas plats.

Läs också: Copa-Cogeca: Lovande avtal mellan Ryssland och Ukraina