216155629 300 4C 775X1545 2
En enda gnista är tillräcklig för att utlösa en stor skogsbrand. I år är de europeiska skogarna kruttorra överallt. FOTO: Umweltbundesamt
Jordbruk Skogsbruk EU

Hettan genererar talrika
skogsbränder i Europa

Europa domineras denna sommar av ovanligt torrt och varmt väder på vidsträckta områden. Talrika skogsbränder har redan förstört en större areal än under hela 2021, meddelar det europeiska informationssystemet för skogsbränder (Effis).

Enligt Effis har hittills närmare 518.000 hektar skog brunnit i den europeiska unionen sedan början av 2022. Det motsvarar ett område av drygt 5.180 kvadratkilometer. Den heta sommaren ökar påtagligt brandrisken.

Situationen är ännu svårare än vi tidigare hade räknat med, även om prognoserna hade förutsett stora temperaturavvikelser, uppger Effis-samordnaren Jesús San Miguel för nyhetsbyrån AFP.

De senaste veckornas värmebölja är en avgörande faktor, som tydligt kan relateras till den globala uppvärmningen. Om trenden fortsätter kan 2022 överträffa 2017, som var det hittills mest heta och brandtäta året.

Bränder i hela Sydeuropa

Spanien är den europeiska region som hittills har drabbats värst av skogsbränder. Detta år har mer än 2.000 kvadratkilometer vegetation brunnit i landet. Å andra sidan är det inte lätt att skapa sig en bild av skogsbränderna i Europa.

Brandhärdar har brutit ut i hela Sydeuropa. Spanien har lidit under en massiv värmebölja med temperaturer upp till 44 grader. Särskilt illa har hettan drabbat regionen Extremadura i väster, samt Galicien, Kastilien, Léon och Katalonien.

I Spaniens huvudstad Madrid har det varit väldigt varmt i veckan. Man har uppmätt rekordtemperaturer. Landet kämpar mot en serie bränder, bland annat i Malaga, och flera tusen personer har tvingats lämna sina hem.

Den nästan veckolånga rekordvärmeböljan har orsakat 360 värmerelaterade dödsfall, skriver Reuters med hänvisning till statistik från det spanska folkhälsoforskningsinstitutet Carlos III.

Den spanska TV-kanalen RTVE har rapporterat om skogs- och markbränder på ett område av sammanlagt 60.000 hektar. Från Portugal rapporteras skogsbränder på upp till 38.600 hektar under årets första sex månader på en 35 procent större yta än förra året.

Rekordhetta i Storbritannien

I den franska regionen Gironde rasar två stora skogsbränder, som tillsammans har förstört omkring 19.300 hektar mark. Omkring 34.000 personer måste evakueras, jämte en zoologisk trädgård med 370 djur.

Svåra bränder rasar också i nordöstra Italien vid Adriatiska havet. Dessutom rapporteras om bränder på ett 350 hektar stort skogsområde på gränsen mellan Italien och Slovenien. De italienska brandkårerna har evakuerat invånare i Toscana från en skogsbrand.

En ihållande torka i kombination med starka vindar har dessutom gynnat spridningen av bränder på olika håll i Italien. Skogs- och buskbränder bryter regelbundet ut på Sardinien och Sicilien. Bränderna har delvis varit anlagda.

I den nordöstliga tyska delstaten Brandenburg kämpar brandkårerna mot en omfattande skogsbrand. Enligt brandkårerna är läget ”spänt” och bränderna är inte under kontroll. Branden rasar på en yta av 850 hektar.

Kroatien står bokstavligen i lågor. Flera hundra skogsbränder drar över det populära turistlandet vid Adriatiska havet. Vid kusten bekämpas bränderna med hjälp av flygplan. Vegetation brinner också i grannlandet Slovenien.

Storbritannien har enligt preliminära mätningar upplevt sin hetaste period sedan väderdata har registrerats. För första gången översteg temperaturerna 40 grader på flygplatsen Heathrow utanför London.