Jordbruk EU

Copa-Cogeca: Lovande avtal
mellan Ryssland och Ukraina

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca betraktar överenskommelsen mellan Ryssland och Ukraina om exporten av spannmål som ett uppmuntrande framsteg. Avtalet kan minska osäkerheten på de globala livsmedelsmarknaderna.

Enligt Copa-Cogeca är det ett uppmuntrande tecken att Ryssland och Ukraina tillsammans med Turkiet och FN har nått en lösning på konflikten efter månader av otroliga svårigheter och osäkerhet.

Efter två månader av diskussioner är avtalet ett gott tecken som tyder på lättnader i den globala livsmedelskrisen. Problemet har stått högst uppe på vår agenda ända sedan kriget inleddes, skriver Copa-Cogeca i ett pressmeddelande.

Organisationen när förhoppningar om att avtalet ska bidra till att stabilisera marknaderna. Detta förhindrar en ytterligare skärpning av den globala inflationen, som strkt påverkar priserna på livsmedel och energi.

Trots denna glimt av hopp, såsom FN:s generalsekreterare António Guterres uttrycker det, återstår många utmaningar. Europas bönder och jordbrukskooperativ är beredda att spela en central roll för en lösning och räknar med stöd från EU, skriver Copa-Cogeca.

Läs också: Osäkerhet kring exporten av spannmål från Ukraina