Jordbruk EU Globalt Marknad

Kritiken mot CETA-avtalet
ökar i Nederländerna

EU:s frihandelsavtal med Kanada (CETA) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat och nu stockar processen i Nederländerna.

Handelsavtalet med Kanada betraktas allmänt taget som en flexibel, obyråkratisk men effektiv överenskommelse som främjar handeln mellan EU och Kanada. Båda regionerna anses dra nytta av reglerna.

För att avtalet ska fungera fullständigt, måste det ratificeras av alla EU:s medlemsländer. Processen har fått en god start. Allt som allt har tretton länder redan levererat grönt ljus för den transatlantiska överenskommelsen.

I Frankrike måste senaten ännu ge sitt medgivande, i Belgien ska två regionala parlament klubba av sina beslut men inga större problem befaras. I Tyskland saknas den andra kammarens, förbundsrådets, stämpel.

Många erinrar sig fortfarande thrillern i den belgiska regionen Valloniens parlament, som för ett par år sedan höll på att sänka avtalet. Jordbrukarna i södra Belgien befarade konkurrens av billigt kanadensiskt kött. Till slut kunde krisen avvärjas.

Nu har en kris seglat upp i det nederländska parlamentet, som i värsta fall kan hota ratificeringen av CETA. Förra veckan klarade frågan med nöd och näppe tröskeln i parlamentets andra kammare med rösterna 72 mot 69.

Detta har försakat oro i Bryssel. Risken är påtaglig att att den första kammaren avvisar avtalet. Där har premiärminister Mark Ruttes regeringskoalition ingen majoritet. I Nederländerna har kritiken mot CETA tilltagit.

Oppositionspartierna på vänsterkanten, de gröna och högerpopulisterna tar avstånd från CETA. De befarar att importen från Kanada ska skada det inhemska jordbruket och betvivlar Kanadas intresse att upprätthålla EU-normerna för matsäkerhet.

Ett motstånd mot CETA formerar sig också i Luxemburg. Där försöker ett knappt tjugotal organisationer från fackförbund till miljöorganisationer stoppa avtalet under den gemensamma plattformen Stop TTIP & CETA.

Finland och Sverige hör till de EU-länder som redan har ratificerat avtalet. Enligt EU-kommissionen ökade handeln mellan EU och Kanada sju procent under det första avtalsåret. Bland annat ökade EU-exporten av ostar med hela 33 procent.