Jordbruk EU

EU-jordbruket måste
rusta upp för klimatkriser

EU behöver ett robustare jordbruk med härdigare grödor som klarar ett hårdare klimat. Det anser EU:s nya kommissionär för krishantering Janez Lenarcic. Därför borde EU bland annat satsa på tåligare växtsorter.

Lenarcic oroar sig över de tilltagande översvämningarna och värmeböljorna som har blivit en del av vardagen. Under ett besök i Tyskland varnade Sloveniens EU-kommissionär för följderna av det förändrade klimatet.

Han hänvisade till en ny rapport från Europeiska miljöbyrån (EEA), som efterlyser kraftfulla, beslutsamma och omedelbara åtgärder inom de närmaste tio åren för att motverka utvecklingen.

Enligt rapporten har Europa drabbats av långtgående förändringar som redan i dag måste betraktas som ett faktum. EEA räknar med förlängda torrperioder och häftiga skogsbränder under sommarmånaderna.

Därtill kommer svåra stormar och översvämningar. Det gäller att utveckla ny teknik för byggande av dammar och barriärer. EU måste samtidigt vidta alla tänkbara åtgärder som bromsar upp den globala uppvärmningen.

Enligt Lenarcic är det redan sent att stoppa de negativa följderna av klimatförändringen. Jordbruket måste bereda sig på en omställning. Det gäller att bemästra översvämningar och torrperioder. En central roll spelar odlingsteknik och nya växtsorter.