Presidio Bruxelles 14
Över hundra jordbrukare med traktor var på gatorna i Bryssel i torsdags för att demonstrera. Jordbrukarna som demonstrerade var betydligt fler. FOTO: Cia
Jordbruk EU

EU-bönder protesterade
mot EU:s långtidsbudget

Europas unga jordbrukare behöver EU-stöden för att överleva och bygga upp Europas framtida jordbruk. Det var budskapet som de demonstrerande jordbrukarna i centrala Bryssel i torsdags ville få fram till regeringarna, som samlats för att diskutera unionens långtidsbudget under Europeiska rådets möte. Över hundra traktorer hade kommit från hela södra Belgien, och många fler jordbrukare hade mött upp från hela Europa, från norr till söder.

Ceja, som organiserar över två miljoner unga europeiska jordbrukare, stod bakom protesten tillsammans med två belgiska förbund och Copa-Cogeca. Bönderna protesterade mot att EU-kommissionen vill höja ambitionsnivån, samtidigt som budgeten skärs ner. Enligt Cejas ordförande Jannes Maes är det som att vilja komma till månen med en repstege.

Europeiska rådet har föreslagit att de direkta bidragen ska dras ner med en tiondel, medan bidragen för utvecklingen av landsbygden ska minskas med en fjärdedel. Copa-Cogecas generalsekreterare Pekka Pesonen konstaterade att de demonstrerande jordbrukarna bad om hopp inför framtiden. Han förklarade också att ett mer hållbart jordbruk, som EU eftersträvar, är möjligt, men det krävs resurser för att genomföra det.