Jordbruk Skogsbruk EU Marknad

Britterna avvisar
EU-samtal om handel

EU-kommissionens hoppas på samförstånd i handelsutbytet med den brittiska regeringen, men utsikterna är mindre lovande. Britterna går hellre på konfrontationskurs. Premiärminister Boris Johnson visar inget intresse för kompromisser.

Enligt planerna ska förhandlingarna om brexit och handelsutbytet mellan EU och Storbritannien starta i mars. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hoppas på en god atmosfär och ett avtal som gynnar båda parter.

I en taltur i EU-parlamentet underströk hon betydelsen av samförstånd. EU har beredskap att genast från början diskutera varierande modeller för ett handelsavtal. Samma rättigheter och plikter ska gälla för vardera parten, underströk von der Leyen.

Betydligt kyligare är bemötandet från den brittiska sidan. Premiärminister Boris Johnson har gått in för en betydligt hårdare taktik där brittiska intressen står i förgrunden. Han vill inte veta av några krångliga föreskrifter från Bryssel.

Nu har Johnsons chefsförhandlare David Frost ökat på trycket. Under en föreläsning i Bryssel på måndagen lät Frost förstå att EU har missat hela poängen med brexit. Britterna vill inte alls förhandla om några regler.

Han hänvisade till tidigare uttalanden från Johnson, som klart och tydligt understryker den inslagna linjen. Enligt Johnson vill britterna äntligen slippa EU:s komplicerade regler och byråkrati för att kunna fortsätta med egna idéer.

Just detta är poängen med brexit, underströk Frost. Ingen ska behöva blanda sig i våra angelägenheter. Det är inte bara en förhandlingsposition. Storbritanniens ekonomiska och politiska oberoende är definitivt själva kärnan i brexit.

Detta är också motiveringen till den korta övergångsperioden. Den första januari 2021 blir det förenade konungadömet en oberoende nation. Varför skulle vi vilja dra ut på tiden ytterligare, frågade Frost retoriskt inför den församlade publiken.

Han hänvisade till att Boris Johnson redan har lovat att Storbritannien också framöver upprätthåller de högsta möjliga miljö- och socialstandarderna. Britterna förväntar sig helt enkelt att EU omfattar samma höga standarder som gäller för andra frihandelsavtal.

EU-parlamentet efterlyser däremot en strikt linje i de kommande förhandlingarna. Tullar och mängdbegränsningar kan inte på förhand uteslutas för sensibla produkter, som exempelvis jordbruksprodukter och livsmedel, heter det i Bryssel.