Jordbruk EU

Parlamentet försvarar
jordbrukets EU-anslag

Budgetnedskärningar inom traditionella EU-sektorer som jordbruk och sammanhållning kan inte accepteras av EU-parlamentet. Det fastslog parlamentets talman David Sassoli med anledning av rådets debatt om långtidsbudgeten.

Enligt Sassoli tvekar parlamentet inte att utmana rådet, om åsikt står mot åsikt. Parlamentet accepterar inte vilket beslut som helst. Det finns en bred majoritet som är beredd att avvisa rådsförslag som inte beaktar parlamentets vilja.

I ett anförande inför förra veckans rådsmöte inskärpte Sassoli att unionen måste utrustas med alla tillgängliga medel för att möta utmaningarna. Det första och mest brådskande området är klimatförändringarna. Utan resurser blir den gröna given ett tomt löfte.

Den gröna given erbjuder en ambitiös chans för Europa att bli den första koldioxidneutrala kontinenten fram till 2050. För att uppnå detta, behöver EU resurser. Vi måste också investera i egen forskning och teknik för att ligga i täten.

För EU-parlamentet är de föreslagna nedskärningarna inom jordbruk och sammanhållning oacceptabla. Hur ska vi överbrygga klyftorna mellan centrum och periferi utan medel för sammanhållning? Ett grönt Europa är omöjligt utan jordbruk, fastslog Sassoli.