Arkiv

SLC - Wiesti 1 C Webben
Finnhästen hotas av utrotning

Med bara cirka tusen nya föl om året kan finnhästen klassas som utrotningshotad, konstaterar Jaana Peippo. Hon är husdjursspecialist vid NordGen, de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser. I samband med finnhästseminariet i mars berättade hon om det nordiska genbevarande arbetet och hur finnhästens framtid ser ut i ett genbevarande perspektiv.

SLC - Wiesti 3 A Webben
Finnhästen stambokförd i 130 år

Det målmedvetna avelsarbetet av det finska kallblodet, finnhästen, inleddes innan Finland var Finland. Stambokföringens 130-årsdag firades med ett seminarium i Kangasala 9 mars.

SLC - Unga4 Mar23 Ct
ÖSP:s unga har mycket på gång – med på Pampas nationaldag

Resor, samarbete med finska och svenska unga jordbrukare. ÖSP:s unga har mycket på gång för tillfället. Och i dag medverkar de på Pampas nationaldag på torget i Vasa.

SLC - Potatisland Slu
Potatissort får vilda gener som jagar bort bladmögel

Med hjälp av genteknik är det möjligt att ta fram potatissorter med förstärkt mögelresistens och högre kvalitet. De starka sorterna beväpnas med ett effektivt försvar som gör det möjligt att dra ner på besprutningen. Det intygar ett svenskt försök.

Ledaren: Gör din röst hörd i riksdagsvalet!

På söndag är det riksdagsval och vi som är verksamma inom jord- och skogsbruksbranschen går till valurnorna under dystra stjärnor, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Håll tassarna borta från matmomsen!

En förhöjd matmoms vill vi inte ha. Skattebjörnen gör klokast i att hålla tassarna borta den här gången, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Roster
Röster

SLC - A0F9Aca8 D381 4397 Bfa5 95E1F2F3F428
Årets trädgårdsprodukt återvinner ull som gödsel och växtskydd

Suomen puutarhakauppiaat ry har valt företaget Esbaus Pihavilla (trädgårdsull) till årets trädgårdsprodukt 2023. Esbau fokuserar på ekologisk trädgårdsskötsel och gödsel samt på miljövänlig produktutveckling.

SLC - Aland Dsc04753
Fruktodlingen lyfter åländska jordbruket

Det åländska lantbruket sålde i fjol produkter för 29,1 miljoner euro vilket är 2,3 miljoner mera än 2021 då motsvarande summa var 26,8 miljoner euro. Men med beaktande av den höga inflationen under fjolåret var intäktsökningen ändå väldigt blygsam.

SLC - Brandsyn Dsc 1386
Brandinspektionen ökar gårdens säkerhet

Brandsäkerheten utgör en central del av all jordbruksverksamhet. Brandrisker kan avvärjas genom god praxis, räddningsplaner och försäkringar. En central del av detta är brandinspektionen som inte bara är en kontroll, utan ett samarbete som skall fungera i förebyggande syfte.

SLC - 36722670 10155573712410983 2127408313728499712 N
Genredigerade grödor blir nu lagliga i England

Det brittiska parlamentets båda kamrar har antagit en ny gentekniklag. Genredigerade grödor kommer att tillåtas utan vare sig riskbedömning eller särskilt tillstånd. Lagen gäller tillsvidare enbart i England. Wales, Skottland och Nordirland dröjer tillsvidare med sitt samtycke.

SLC - A Foder1
A-foder lyfter fram lagringskontrakt

Det aktuella läget inom A-foder, olika slags odlingskontrakt och utvecklingen på råvarumarknaden var några centrala ämnen som behandlades på A-foders spannmålskväll på YA i Gamla Vasa i mitten av mars.