Arkiv

SLC - 1837007 460067 72140889
Vad åt vi i Finland 2021?

Finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 142 kilogram flytande mjölkprodukter, 79 kilogram kött, 84 kilogram spannmål, nästan 12 kilogram ägg samt 62 kilogram frukt och 63 kilogram grönsaker.

SLC - 9789515256003 1
Ett rågat mått spannmålshistoria

Annika Luther har i ”Rågen – en spretig historia” författat en faktaspäckad och lättläst kulturhistoria om rågen och jordbruket.

SLC - Dahlstrands1
I Dahlstrands trädgård är det endast fantasin som sätter gränser

Margareta och Håkan Dahlstrands hemträdgård i Esse har under tjugo år vuxit till en personlig pärla. Parets lekfulla kreativitet och finurliga experimentlusta har fått flöda fritt.

SLC - Grasshopper Ed Van Duijn Upgrggi Gv Jm Unsplash
Gräshoppor plågar bönder på Sardinien

Ön Sardinien invaderas åter av gräshoppor som allvarligt skadar grödorna.

SLC - Greppavattnet1
Viktigt anpassa vattenhushållningen till klimatförändringarna

Hittills har odlingssäsongen 2022 varit bra. Men mindre utmaningar finns i fälten, säger Greppa Vattnet i Österbotten-projektledaren Jenny Sundkvist.

SLC - Skogsresort
Skogsturism i modern tappning för stressade stadsbor

Med de rätta detaljerna och den exklusiva inramningen förvandlas skogen till en unik semesteroas där gästerna kan sitta i timmar och beundra tallarna – gärna med ett glas champagne i handen.

Första vaccinet mot ASF lanseras

Vietnam meddelar att ett kommersiellt och effektivt vaccin mot afrikansk svinpest är färdigt.

Ukraina dryftar kartell för spannmålsexportörer

Ukrainska regeringspolitiker föreslår att de stora spannmålsproducerande länderna bildar en gemensam allians för att starkare kunna bevaka sina intressen internationellt.

Åländska markägare testar gips för att skydda meteoritkratern

11,56 hektar jordbruksmark har anmälts för gratis gipsspridning på Åland i ett experiment för att minska fosforläckaget från lerjordar.

SLC - Bo Johan J 1
Viltskador är ett allt större problem också i den nyländska skärgården

Viltskador och framför allt vitsvanshjorten har blivit ett allt större problem vid sydkusten.

SLC kritiskt mot framskjuten stödutbetalning

Livsmedelsverket meddelade 29 juni att utbetalningen av de produktionskopplade djurstöden skjuts fram över årsskiftet på grund av de förändringar i stödsystemet som EU tvingade fram i början av detta år. Förändringarna i stödutbetalningstidpunkten kan inte komma mer olägligt än nu och tär på jordbrukarnas förtroende för Finlands stödsystem. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC kräver att regeringen och myndigheterna i brådskande ordning söker en lösning på situationen.

SLC - Bete10
Robotmjölkning och stor besättning inget hinder för betesdrift

Robotmjölkning och en stor besättning är inget hinder för att satsa på betesdrift. Den 5 juli får intresserade bekanta sig med Markus Gäddnäs lösningar på en betesdag i Larsmo.